Travnik: Predstava za mlade 'Oslobodite umjetnike' zeničkog BNP-a

0
Radiosarajevo.ba
Travnik: Predstava za mlade 'Oslobodite umjetnike' zeničkog BNP-a
Foto: BNP Zenica / Oslobodite umjetnike, predstava

Predstava za mlade 'Oslobodite umjetnike' u režiji Nicka Teunissena i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, u četvrtak, 17. novembra u 14 sati bit će izvedena u Centru za kulturu općine Travnik u okviru Pozorišnog-art festivala za djecu 'Ogledalo svijeta u očima djeteta'.

Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo, koja je o predstavi izjavila:

Na sceni Zeničkog pozorišta sutra predstava "Siročad"

Na sceni Zeničkog pozorišta sutra predstava "Siročad"

"Predstava govori o skupini mladih ljudi kojima stiže informacija da se njihovo pozorište zatvara zbog loše financijske situacije i da, ako ga žele sačuvati, moraju impresionirati strane donatore, 'zaslužiti' finansijsku potporu. Djeca shvataju da, ako žele napredovati i sačuvati svoj teatar, prvo se moraju osloboditi zastarjelog sistema rada i redateljice koja ih ograničava u svemu. Drugim riječima – moraju se izboriti za svoju slobodu.

Oponašajući odrasle, djeca organiziraju glasanje i odlučuju da se od tada u njihovoj grupi sve stvari rješavaju demokratskim putem. No, ubrzo, kao i odrasli, djeca 'upadaju' u 'zamke demokratije', koje dovode do međusobnih sukobljavanja".

U predstavi igraju članice i članovi Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Farah Čišić, Ema Duraković, Sara Džanić, Dea Kalinić, Harun Milak, Mak Nizamić, Uma Nizamić, Amina Salihović, Evhad Sivac, Sara Subašić i Lajla Šarić. Za koreografiju su bile zadužene Farah Čišić, Sara Džanić, Dea Kalinić i Uma Nizamić, a za izradu maski Mensur Begičević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije