The Reading Room: Doživite posebne zbirke NUB

Radiosarajevo.ba
The Reading Room: Doživite posebne zbirke NUB
Aleksandar Seksan, The Reading Room


U periodu od 17. do 31. jula, u međunarodnim prostorijama za savremenu umjetnost Duplex u Sarajevu se održava prva samostalna izložba švicarskog umjetnika Stefana Sulzera izvan Švicarske. Otvorenje izložbe održat će se 17. jula u 19:30h uz pozdrav Ismeta Ovčine, direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke Sarajevo.

Sulzerovi radovi obično nastaju iz intenzivnog bavljenja društvenim i socijalno-političkim situacijama, koje su karakteristične za geografsku lokaciju prezentacije. Rad koncipiran za prezentaciju u Duplexu The Reading Room je proizvod bliske saradnje sa kuratoricom Sandrom Bradvić i Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom (NUB) Sarajevo. Polazeći od činjenice da je više od 80% knjiga NUB-a uništeno tokom opsade Sarajeva u periodu od 1992. do 1995., ovaj rad evocira pitanja o značaju samo fragmentarno očuvanog kulturološkog sjećanja kao i trenutnog očuvanja i dostupnosti arhiva.

Najveći dio očuvanih knjiga čine posebne zbirke, kojima javnost ima otežan pristup. Korištenje je moguće tek nakon zvaničnog odobrenja pismenog zahtjeva isključivo u čitaoni biblioteke. Obzirom na to, nastala su tri videa pod naslovom The Reading Room u čitaoni sa posebnim zbirkama NUB, koji prikazuju glumca/glumicu prilikom glasnog čitanja kratkih priča iz posebne zbirke Stare i rijetke knjige, te koji će biti prikazani tokom izložbe u Duplexu kao projekcije. Na taj način se publici ne predstavlja samo jedna određena književna materija, već joj se također pruža mogućnost prisjete zaboravljenog ili izgubljenog, a time i njihove simbolične
reaktivacije.

Sulzerov interes nije procjena gore navedenih historijskih činjenica. Njegov interes za otkrivanje geografskih, socijalnih i kulturoloških odlika društva, kao i uvijek u njegovim radovima, nije idealističan ili politički motiviran, nego se ponajprije može shvatiti kao suptilan gest koji pažljivoj publici daje mogućnost samostalne refleksije o upravo ovim odlikama.

Izbor tri teksta za čitanje je napravljen na osnovu intenzivnog istraživanja umjetnika i kuratorice na licu mjesta, te uz kompetentne savjete NUB-a. Ti tekstovi su narodna bajka Zlatnoruni ovan iz čitanke za prvi razred, Sarajevo, 1868.; kratka priča Kavgadžija, iz zbirke kratkih priča iz Bosne, Beograd, 1897.; kao i kratka proza Severna tica poznatog bosanskohercegovačkog autora Hamze Hume, Sarajevo, 1928. Čitali su Pjer Žalica, režiser i profesor Akademije scenskih umjetnosti, Sarajevo; Jasna Žalica, glumica i profesorica iste akademije; te Aleksandar Seksan, glumac i član ansambla Nacionalnog pozorišta BiH, Sarajevo. Video zapisi imaju titlove na engleskom.

U nedjelju, 18. jula u 16:00h, će se održati i javna diskusija pod naslovom How to read The Reading Room će se pokušati istražiti, u kojoj mjeri se Sulzerovo djelo može smatrati rezultatom umjetničke i kuratorske prakse zainteresirane za specifičan kontekst mjesta izložbe, te u kojoj mjeri evocira i daje odgovore na pitanja koja su vezana za značenje samo fragmentarno očuvanog kulturološkog sjećanja.

U diskusiji učestvuju: Stafan Sulzer, umjetnik; Nadina Grebović, Specijalne zbirke, Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Sarajevo; Molly Kleiman, viša urednica online magazina Triple Canopy, New York, studenti Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Diskusiju vodi: Sandra Bradvić.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije