"Teška mjesta sjećanja u Evropi"

Radiosarajevo.ba
"Teška mjesta sjećanja u Evropi"

Foto: Velija Hasanbegović, radiosarajevo.ba

U organizaciji Francuskog kulturnog centra Andre Marlaux, Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini i Francusko-Njemačkog ureda za mlade, u Sarajevu se od 2. do 4. juna 2010. održava međunarodna radionica na temu „Suočavanje s teškom prošlošću u zemljama Zapadnog Balkana i u Zapadne Evrope – mogućnosti i perspektive transevropske suradnje“. Radionica okuplja predstavnike različitih spomen centara (Potočari, Jasenovac, Oradour...), nevladinih organizacija i drugih institucija koje se bave suočavanjem s prošlošću ili historijom BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke i Francuske.

Ideja za ovu radionicu je rođena nakon realizacije nekoliko seminara u organizaciji Francusko-Njemačkog ureda za mlade i Centra Andre Malraux u Sarajevu sa studentima iz Francuske, Njemačke, BiH i Hrvatske na temu "teška mjesta sjećanja u Evropi". Te razmjene su pokazale, s jedne strane, da ljudi nedovoljno poznaju specifične situacije u drugim dijelovima Evrope, a, s druge strane, koliko obogaćujuća i poticanja razmjena iskustava može biti među partnerima iz različitih država. I pored činjenice da je svaka zemlja u Zapadnoj Evropi i na Zapadnom Balkanu prošla kroz specifičnu situaciju, te da svaka od njih ima različitu vremensku distancu od rata, mnoga pitanja su ostala ista: Kako se nositi s teškom prošlošću? Kako se suočiti sa nedostatkom volje o bavljenju s prošlošću? Kako povezati pomirenje i suočavanje s prošlošću? Koja može biti uloga bottom-up-inicijativa i civilnog društva u razvoju konstruktivnih procesa suočavanja s prošlošću? Kako približiti različita i konkurentna sjećanja? Koje su mogućnosti i poteškoće izgradnje evropskog pamćenja?

Međunarodna radionica je prilika da se o ovim pitanja razgovara iz transevropske perspektive, a predstavlja prvi korak dugoročnog procesa razmjene iskustava i razvoja suradnje među inicijativama iz zemalja Zapadnog Balkana i drugih dijelova Evrope.

Neki od učesnika radionice su: Spomen Centar u Potočarima, Spomen Centar u Jasenovcu, Historijski muzej u Sarajevu, Fondacija Berlinski zid, Međunarodni Omladinski Centar Dachau, Historijal Prvog svjetskog rata Peronne (Francuska) i Memorijalni centar Oradour.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije