Teatarfest: Scenata - od burke do zabavljačice

Radiosarajevo.ba
Teatarfest: Scenata - od burke do zabavljačice

Predstava Scenata: od burke do zabavljačice bit će prikazana u sarajevskoj Slozi 15. maja u 20:00h, u okviru Teatarfesta.

Autor: Anna Redi; Režija: Anna Redi; Uloge: Elena Fattorusso, Diana Magri, Agnese Perrella, Roberta Ruggiero, Valeria Sacchi

Teatar:
Chiaradanza je centar za produkciju i istraživanje savremenog plesa. Umjetnička direktorica i organizator Linda Martinelli, je također plesačica, kao i sam osnivač centra.

Režiser:
Anna Redi je radila kao plesačica i glumica sa imenima kao što su Wim Vandekeybus, Pippo Delbono, Mario Martone, Arturo Cirillo, Enzo Moscato i Alfonso Santagata. Od 1998. je režiser svojih vlastitih predstava i osniva zadrugu Le Bazzare u Napulju. Nagrađena je sa Premio Scenario kao autor i glumica u Bagarie, te sa Premio Girula' kao najbolja mlada napuljska glumica. Također je radila kao scenarista za I giorni del'abbandono, R. Faenza, Festival del Cinema di Venezia 2004. Bila je koreograf za Don Giovanni i Nozze di Figaro, za napuljski Teatro San Carlo, režiser Mario Martone and Boheme, Teatro Sociale di Trento.
U 2008. je bila koreograf za predstavu Il Matrimonio Inaspettato, režija Maestro Muti. Od 2005. radi na svom projektu Project at Dock 11 of Berlin in bila je nastavnik za Unidanza Festival u Barceloni, Madridu i Bogoti.

Predstava: Scenata
Scenata je napravljena zbog potrebe da se istakne pretjerano korištenje zabavljačica u talijanskim medijima. Kako mediji prikazju žensko tijelo? Da li je prikazivanje oblina ekvivalent postignućima u ženskoj emancipaciji? Šta je danas bolje za žene: da se poistovjete sa muškim modelom ili da se vrate u arhaično žensko društvo/civilizaciju? Kako možemo biti "istinske“ žene bez potčinjavanja patrijaralnom društvu ili burki? Iz ovih pitanja su proizašle neke misli koje se fokusiraju na žensko tijelo i analiziraju njegovih nekoliko aspekata:
Prerušavanje žena sa viškom muškosti, žensko tijelo u velikom tv haosu, tijela koja se stavljaju pod hirurški nož da bi uvijek izgledala mlada i privlačna. Biti agresivna i nasilna da bi uvijek pobijedila. Seksualna tijela, nevina tijela nimfeta, neprikladna tijela, blagoslovljena tijela, sveta tijela.
Govoriti o svemu ovome, kroz ples koji je nastao u improvizacijama pet mladih napolitanskih plesačica i glumica. Materijal na kojem se radilo im je dozvolio da rade na različitim nivoima, od „treš tv-a“ do svetog i poetičnog jezika tijela koje budi toliko poricanu ali ipak zaštićenu svetost koja još uvijek živi u intimi moderne žene.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije