Svjetski praznik francuske kuhinje i u našoj zemlji: Claire Bodonyi predstavila četiri bh. kuhara

Radiosarajevo.ba
Svjetski praznik francuske kuhinje i u našoj zemlji: Claire Bodonyi predstavila četiri bh. kuhara
/ Francuski prehrambeni proizvodi koji se mogu nabaviti u BiH

Okusi Francuske (Goût de France) 2016  je svjetski događaj koji će 21. marta okupiti 1500 restorana iz cijelog svijeta kako bi slavili francusko kulinarstvo.  

Prvi put će u ovom događaju sudjelovati i četiri bh. kuhara i restorana: 

  • Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine i chef restorana Plava Prizma u hotelu Radon; 
  • Željko Ljubas, chef sarajevskog restorana Luka
  • Saša Miljević, chef restorana D.O.M. u Banja Luci, te
  • Fahrudin Selimović, chef Trattorije Boccone u Sarajevu. 

Kuhari će za taj dan pripremiti pooseban jelovnik baziran na principima francuske kuhinje, spravljen većinom od domaćih sastojaka. 

Povodom događaja Goût de France, ambasadorica Francuske Claire Bodonyi predstavila je novinarima kuhare i pojedinosti događaja. 

Širom svijeta organizirat će se večere s ciljem slavljenja francuskog kulinarstva, njenog umijeća i vrijednosti : zajedništva i uživanja uz poštivanje zdrave ishrane. Inicijatori ovog događaja ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i kuhar Alain Ducasse koji su objavili kojih je 1500 restorana odabrano za učešće u događaju. 

Gospođa Bodonyi naglasila je, u razgovoru za Radisoarajevo.ba, da se francuska kuhinja prvenstveno bazira na kvalitetnim i zdravim sastojcima. U poslednje vrijeme je, takođe, prisutna svijest o značaju odabira sezonskih namirnica: 

"Okolišna svijest nalaže nam da, npr. ne jedemo jagode zimi, već za vrijeme sezone kada uspijevaju. Takođe je važno da jela budu lagana, ali ukusna, bez opterećenja suvišnim kalorijama. Nekad je to teško postići. Ono što je veoma tipično za francuske gurmane i kuhare je da žele hranu koja je ukusno aranžirana i lijepo izgleda na tanjuru. Veoma smo ponosni na način na koji razumijevamo hranu, ne samo kroz nutricionistički aspekt, već i kroz socijalni. Jedenje je za nas društveni događaj, a slično je i ovdje u Bosni i Hercegovini", rekla nam je ambasadorice Francuske. 

Svi odabrani kuhari predložili su svoje jelovnike inspirisane francuskom i bh. kuhinjom. Jelovnici sadržavaju obogaćen aperitiv, predjelo, jedno ili dva jela, platu sireva, desert te francuska vina i šampanjce.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije