Narodno pozorište / Pogledajte svečano otvorenje festivala 'Sarajevska zima'

08. 02. 2021. u 20:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 114

Međunarodni festival Sarajevska zima svečano je otvoren večeras centralnom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu, uz bogat kulturno-umjetnički program.

Centralna ceremonija održana je u prisustvu ogramičenog broja gostiju zbog poštivanja preporuka kriznog štaba za vrijeme pandemije koronavirusa, a brojni umjetnici poslali su svoje podrške putem online aplikacija.

Ovogodišnji festival održava se pod motom "Family online art", u znaku stote godišnjice Narodnog pozorišta Sarajevo, stote godišnjice rođenja kompozitora Astora Piazzolle, 700 godina smerti pjesnika i filozofa Dantea Alighieria i 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandija.

Kako je kazao direktor Festivala Ibrahim Spahić, živimo u vremenu koje nazivaju "online komunikacijom", bez stvarnog dodira i kontakata između publike i umjetnosti, uz posrodovanje nove ili stare tehnologije.

Otvorena Sarajevska zima - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Otvorena Sarajevska zima

"Učinit ćemo sve da u naredna 43 dana da doživite ono što je izmjenjena latinska izreka "dođoh, vidjeh i pobjedih", zamijenili smo s onim što je osnovni osjećaj čovjeka - dođoh, vidjeh i osjetih. Riječ i muzika, govor i ples, umjetnički performansi uživo i online poruke sa svih kontinenata, dopiru do Sarajeva i odlaze do svih krajeva ove čudesne planete", poručio je Spahić.

Prvog dana Festivala, u nedjelju, 7. februara, program je održan na platou Olimpijskog centra Skenderija uz učešće sportista, vitezova iz Jajca i plesača u "Čarobnom gradu".

Jučer su se JU "Djeca Sarajeva" - Vrtić "Dječiji grad" sa odgajateljima Ognjenkom Mikavica i Merimom Homorac predstavilli multimedijalnom izložbom i performansom "Ždralovi za sretne Ljetne Olimpijske igre u Tokiju".

Otvorena Sarajevska zima - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Otvorena Sarajevska zima

Autorica festivalskog plakata je Mila Mars Melan, autorica spota je Renee Baker, a autor muzike Eric Breton.

Program Festivala je realiziran u saradnji s bosanskohercegovačkim mediteranskim, europskim i svjetskim umjetnicima i institucijama u skladu s epidemiološkim okolnostima u galerijama, pozorištima, koncertnim i kino dvoranama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)