Sve karte već unaprijed rezervirane: Peti SCMF je pobjeda nad nekulturom

Radiosarajevo.ba
Sve karte već unaprijed rezervirane: Peti SCMF je pobjeda nad nekulturom
/ SCMF

U prisustvu velikog broja medija, na Muzičkoj skademiji u Sarajevu danas je održana novinarska konferencija 5. Sarajevo Chamber Music Festivala

Veliki muzički događaj koji će u Sarajevu trajati do 1. septembra, u glavni grad doveo je vrhunske umjetnike iz SAD, a očekuje se dolazak još nekih od njih. 

Dekan Muzičke akademije Ivan Čavlović otvorio je konferenciju rekavši kako je peti festival je prijelomna tačka: 

"Ako dalje krene ovim putem to znači da se festival ukorijenio u našoj kulturnoj stvarnosti. Nadležna ministarstva znaju za Festival i podržavaju ga ograničenim sredstvima, no mi se snalazimo. Primijetili smo, pogotovo kada su rezevacije u pitanju, da i ove godine vlada ogroman interes, te da su unaprijed rezervirani gotovo svi koncerti. Javljaju nam se poznati i nepoznati ljudi, tu dolazi publika svih profila i dobnih skupina, stručnjaci, domaćice, profesori - jer je to jedinstven festival, jer mi biramo program i izvodimo ga na najbolji mogući način", istakao je Čavlović, te dodao: 

"Festival ostaje kao naša obaveza za sljedeće generacije, a ja se nadam da će i sljedeći dekan koji bude izabran, imati sluha za njega". 

Out of the box kao misao vodilja 

Chris Finckel, jedan od članova njujorškog Manhattan String Quartet je suosnivač i umjetnički direktor festivala ponovo je u Sarajevu i ponovo će sa kolegama održati koncerte i majstorske radionice za studente: 

Iako su ulaznice za SCMF besplatne, kako bi se izbjegle gužve, organizatori su ponudili mogućnost rezervacija. Kapaciteti Doma Armije već unaprijed su gotovo popunjeni 

"Ovdje se osjećamo kao kod kuće, tako ugodno. Za Manhattan String Quartet je ovo šesti dolazak u Sarajevo. Out of the box (izvan kalupa) je ovogodišnji moto festivala. Ovaj termin podrazumijeva traženje rješenja na kreativan, drugačiji način. Naravno, svi kompozitori koje ćemo svirati ove godine u svoje su vrijeme morali razmišljati u skladu sa terminom Out of the box. Za mene, utjelotvorenje termina Out of the box je Charles Ives koji je u fokusu ovogodišnjeg festivala. Možda zato što smo se ovdje tako udomaćili, sebi možemo dozvoliti i malo eksperimenata. Uvjeren sam da će publika biti zadovoljna", rekao je član Manhattan String Quarteta. 

Izvršna direktorica SCMF-a Amila Ramović istakla je da je Manhattan String Quartet i ove godine svojevrsni domaćin na koncertima i majstorskim radionicama u sklopu SCMF instituta. Festival već sada spada među najznačajnije u regiji, a obrazovnim segmentom i ove godine bit će obuhvaćeno 45 studenata iz BiH, Srbije i Hrvatske.  

Pronađite koncert za sebe: Objavljen program Sarajevo Chamber Music Festivala

"Za naše studente ovo je neizmjerno važno, za njihovo obrazovanje i budućnost. Studenti su raspoređeni u 11 ansambala koji će sedam dana vježbati s mentorima kako bi održali zaključni koncert u Zemaljskom muzeju 1. septembra. To je repertoar koji do sada nismo svirali u Sarajevu i to je dokaz da institut značajno utiče na obrazovanje studenata i njihov umjetnički pravac", rekla je Belma Alić, profesorica violončela i organizatorica rada instituta. 

Priča o uspjehu studentice Alme Dizdar potvrđuje dugoročnu svrhu ovog festivala i suradnje između njujorških muzičara i sarajevske Muzičke akademije. Nakon što je diplomirala u Sarajvu, Alma Dizdar je položila audiciju i dobila stipandiju za nastavak školovanja u New Yorku, kao prva studentica muzike iz BiH poslije rata. 

Vedran Tuce, prodekan za umjetničku djelatnost Muzičke akademije u Sarajevu na kraju je rekao kako ga veoma veseli što će publika u Sarajevu imati priliku čuti repertoar koji do sada ovdje nije izvođen 

"Svaki ovakav projekat je poraz nekulturi u kojoj smo prisiljeni da živimo zadnjih godina", taključio je Tuce.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije