Sutra počinju 48. Sarajevski dani poezije

Radiosarajevo.ba
Sutra počinju 48. Sarajevski dani poezije

Prigodnom svečanošću uz čitanje stihova domaćih i stranih autora te prateći likovni i muzički program sutra će u Domu mladih Centra Skenderija biti otvorena ovogodišnja 48. međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije, koja će trajati do 13. maja.

Osmodnevni poetski susreti predstavit će oko stotinu učesnika iz BiH i svijeta kroz niz različitih programa. Iako s prefiksom “sarajevski”, dane poezije će ugostiti i Mostar, Banja Luka, Goražde, Tešanj te Čelić.

Šarolik program obuhvatit će različite susrete, teme i događaje, kao što su Homagge Ahmetu Hromadžiću 6. maja u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Sjećanje na književnika Vladimira Čerkeza 11. maja u OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" te istoga dana Književni portret Jasmine Musabegović u Kamernom teatru 55, kao i program Sjećajući se pjesnika Rajka Đurice 11. maja u Gradskoj biblioteci Boljakov Potok.

Bit će održane i međunarodne književne večeri u spomenutih pet bh. gradova i Sarajevu te susreti prevodilaca, studenata, izdavača i osnovaca s piscima. Tu je i program posvećen mladoj generaciji bh. pjesnika.

Predsjednik Upravnog odbora manifestacije Hadžem Hajdarević istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je ove godine fokus na okupljanju svih onih koji bh. književnu tradiciju čine važnom i posebnom.

Ipak, u manifestaciji će, kazao je, učestvovati i mnogi značajni pisci iz svijeta predstavljajući njihovo nacionalno pjesništvo. Tu su Japan, Rusija, Turska, Jordan, Njemačka, Poljska, Mađarska, Italija i Norveška te susjedne Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora i Makedonija.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Bosanski stećak, koju dodjeljuju Sarajevski dani poezije, jedan je od najznačajnijih mađarskih pjesnika današnjice Otto Tolnai.

Pojašnjavajući proces odabira dobitnika, predsjednik programskog savjeta manifestacije Mile Stojić istaknuo je da kandidata predlaže programski savjet Sarajevskih dana poezije, a odluku donosi uprava Društva pisaca BiH. Ove je godine u sklopu nagrade štampana i njegova knjiga Balkanski lovor, što je najavljeno kao buduća praksa.

Bosanski stećak će Tolnaiu biti uručen na završnoj svečanosti manifestacije 13. maja u Domu mladih, a nagrađeni će mađarski pjesnik već danas doputovati u Sarajevo.

Organizatori su govorili i o teškim materijalnim i prostornim problemima u čijem se ozračju manifestacija ovaj put organizira te naveli da je Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojilo 55.000 KM, Kantonalno ministarstvo kulture i sporta 20.000, a Grad Sarajevo 25.000 KM. Novac, osim onog od Grada Sarajeva, nije još uplaćen.

Sarajevske dane poezije organizira Društvo pisaca BiH.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije