"Susjedi": Međunarodno književno takmičenje

Radiosarajevo.ba
"Susjedi": Međunarodno književno takmičenje
Sa konferencije za medije (Foto: radiosarajevo.ba)

Goethe-Institut i Institut Francais u BiH, kulturni instituti dviju susjednih država Francuske i Njemačke, koje su, nakon neprijateljskih odnosa poslije dva svjetska rata, naučile da se prijateljski ujedine organiziraju književno takmičenje o značenju Susjeda u BiH. Autori mogu učestvovati sa pjesmom ili kratkom pričom na jednu od četiri ponuđene teme: Moj susjed i ja/Moja susjeda i ja, Šta me se tiče moj susjed, Susjedi: Tako blizu a ipak tako daleko i Biti susjedi u ulici, u mjestu ili državi, u Evropi.

"Projekat ima veliki značaj jer želimo da podstaknemo mlade autore da pišu tekstove, projekat obuhvata cijelu BiH", kaže direktorica Goethe Instituta - dr Petra Raymond i dodaje da će se žiri sastojati od pet članova od kojih će tri biti iz BiH, a dva imaju bilingvalnu pozadinu i žive van BiH.

Potvrđena su četiri člana žirija: Velibor Čolić (Francuska), Marica Bodražić (Njemačka) te Miljenko Jergović i Tanja Stupar – Trifunović iz BiH.

Žiri će odabrati 15 radova koji će učestvovati na radionici u novembru, gdje će se doraditi i pripremiti za objavljivanje u knjizi koju će izdati izdavačka kuća Šahinpašić. Radionica će se, kako navodi dr. Raymond, najvjerovatnije održati u Sarajevu, a vodit će je Čolić i Bodražić.

Najbolji radovi će se predstaviti na manifestaciji u oktobru, gdje će tri najbolja autora biti nagrađeni novčanim nagradama (1 500, 800 i 500 KM).

Kao razlog zašto se natječaj organizira, dr. Raymond navodi: "Želimo da se mladi autori i autorice iz BiH priključe književnim diskusijama u Evropi".

Više informacija o takmičenju i formular za registraciju možete pronaći ovdje, a radove možete slati kao prilog u word formatu na adresu susjedi@sarajevo.goethe.org.

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije