Strašni ovjekovječio: Posjetite izložbu i saznajte kako je izgledala sarajevska rock scena 80-ih

3
D. S.
Strašni ovjekovječio: Posjetite izložbu i saznajte kako je izgledala sarajevska rock scena 80-ih
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Milomir Kovačević Strašni

Jedan od najznačajnijih sarajevskih fotografa Milomir Kovačević Strašni predstavit će kolekciju fotografija muzičkih ikona osamdesetih na izložbi koja je najavljena za petak, 16. februara u Ex-Yu Rock Centru.

Iz Centra ističu da su iznimno ponosni fotografijama koje doprinose dodatnoj vrijednosti i autentičnosti izložbi u sarajevskoj 'Kući slavnih'.

Uoči predstavljanja kolekcije Milomir Kovačević Strašni izdvojio je nekoliko trenutaka za čitateljke i čitatelje portala Radiosarajevo.ba.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Fotograf ističe da će publika moći pogledati čak 30 fotografija muzičkih ikona, a izložba će imati dva dijela.

"Radi se o dijelu kolekcije koja je u sklopu stalne postavke Ex-Yu Rock Centra. Riječ je o 30 fotografija, jednim dijelom su to fotografije Sarajeva, scena 80-ih i 90-ih, a jedan dio je posvećen djevojkama, ženama u rocku", kaže Strašni.

Lijepa vijest: Milomiru Kovačeviću Strašnom uručeni ključevi od stana

Lijepa vijest: Milomiru Kovačeviću Strašnom uručeni ključevi od stana

Upitan kako je došlo do saradnje s Ex-Yu Rock Centrom, naš sagovornik kaže da se sama ideja rodila na početku otvaranja prve 'Kuće slavnih' na Balkanu.

"To je dio naše saradnje od njihovih početka, postavilo se pitanje kako bih mogao učestovati i njihova je želja bila da dio mojih fotografija završi u njihovoj kolekciji. To su originalne fotografije i tiraži koji su nastali u tom period sa raznoraznih koncerata. U jednom dijelu su to sarajevske grupe, u drugom dijelu je to EKV, Margita Stefanović i kompanija", dodaje naš sagovornik.

Strašni napominje i da mu je teško izdvojiti neku fotografiju iz kolekcije, to će ipak prepustiti posjetiteljima.

"Teško je izdvojiti nešto iz tog perioda, svaka ta fotografija je segment jedne priče.

Mislim da je ovo jedan početak, nastavit ću saradnju s Ex-Yu Rock Centrom tako da se nadam da će se ova kolekcija upotpuniti novim fotografijama. Zaista je teško izabrati samo jednu fotku meni kao autoru, to će morati posjetioci prema svom afinitetu i svojim sjećanjima", smatra naš sagovornik.

Važno je istaknuti da su fotografije nastale na kultnim mjestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a simbolično je i da se Ex-Yu Rock Centar nalazi u nekadašnjem prostoru Kaktusa.

"Sve fotografije su nastale u Sarajevu. Od Doma mladih, Holiday Inna, CDA, sa Obale, velike dvorane Skenderije, CEDUS-a", zaključuje Milomir Kovačević Strašni za portal Radiosarajevo.ba.

Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 16. februara u Ex-Yu Rock Centru s početkom u 19.30 sati, a posjetioci će sa autorom moći razgovarati o vremenu kada su fotografije nastale.

Milomir Kovačević Strašni
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Milomir Kovačević Strašni

Strašni je rođen 1961. godine. Fotografijom se počinje baviti sa sedamnaest godina u Univerzitetskom foto kino klubu CEDUS. Članom ULUPUBiH-a postaje 1989. godine.

Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Svojim objektivnom je zabilježio i opsadu Sarajeva.

Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih foto-hroničara grada. Angažman fotoreportera u različitim revijama nije doprinio da njegov rad poprimi senzacionalistički karakter, niti su njegove fotografije imale kratak rok trajanja. Naprotiv, njegov rad pokazuje interes za najrazličitije teme tadašnjeg društva. Poznati bh. fotograf Milomir Kovačević Strašni dobitnik je najvećeg priznanja Grada Sarajeva, Šestoaprilske nagrade.

U kandidaturi za ovu nagradu između ostalog se navodilo da je fotograf duboko vezan za Sarajevo, te da se posebno ističe njegov rad tokom opsade Sarajeva kada je "bilježio otpor teškom vremenu" i kada je u haosu, pokušao da iznjedri, makar na fotografijama, nešto "skladno i vizuelno čisto".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije