'Strah od letenja', izložba Igora Bošnjaka u Zvonu

Radiosarajevo.ba
'Strah od letenja', izložba Igora Bošnjaka u Zvonu

Igor Bošnjak, rođen je 1981. u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, odsjek slikarstvo. Magistrirao na Interdisciplinarnim studijama teorije umjetnosti i medija na Univerzitetu unetnosti u Beogradu, gdje je apsolvirao i doktorske studije na istoj grupi. Pretežno se bavi videom, konceptom, instalacijom i fotografijom. Također se bavi kustoskom praksom video umjetnosti i radi kao freelance teoretičar. Trenutno živi i radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Koncept radova 'Strah od letenja' (Fear of flying), jeste skup minimalističkih fotografija rađenih analognom tehnologijom (35mm film).

FOTO: Igor Bošnjak

Nakon razvijanja, film je skeniran, te su zapisi prebačeni u digitalno okruženje i zatim printani. Igorova namjera je bila, kako kaže, da sa što manje elemenata na fotografiji dosegne 'nulto stanje objekta'.

''Takvo stanje objekta (fotografije kao objekta) ima za cilj da svede tj. da poništi sve moguće punktume unutar fotografske predstave. Predstava posmatrača, tj. subjekta takodje se svodi na određeno 'stanje mirovanja' odnosno kontemplativne percepcije. Značenje fotografije koje se otkriva tokom skeniranja predstavlja sintezu dviju intencija, one koja se manifestuje u slici i intencije posmatrača. Shodno tome, fotografije nisu denotativni (jednoznačni) simbolni kompleksi, već konotativni (višeznačni) simbolički kompleksi; oni otvaraju prostor interpretacijama'', kaže Igor o svojim radovima.

Izložba Igora Bošnjaka bit će otvorena u subotu, 31. augusta u 21h u Zvonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije