Srednjoškolci testiraju svoje umijeće u spelovanju riječi

Radiosarajevo.ba
Srednjoškolci testiraju svoje umijeće u spelovanju riječi
Osamnaest srednjoškolaca iz cijele BiH takmičit će se za nagrade i titulu “najboljeg/najbolje u spelovanju riječi.

Srednjoškolci pobjednici regionalnih takmičenja u slovkanju riječi na engleskom jeziku “Spelling Bee” takmičit će se za nagrade i titulu “najboljeg/najbolje u slovkanju riječi na engleskom jeziku u BiH.”

Takmičenje će se održati u Kamernom teatru 55 u subotu, 14. maja.

Ovo je peto po redu državno takmičenje u slovkanju riječi na engleskom jeziku u BiH koji organizira Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Projekat je počeo sa 4,700 učenika u 167 škola širom BiH, koji su se takmičili u svojim učionicama u mjesecu martu 2016. godine. Pobjednici ovih takmičenja takmičili su se na regionalnom nivou u devet američkih kutaka širom BiH u aprilu ove godine.  Pobjednici regionalnih takmičenja, njihovi roditelji i profesori, doputovat će u Sarajevo na finalno takmičenje gdje će se učesnici takmičiti za nagrade uključujući iPhone, iPad i iPad mini.

Finalisti ovogodišnjeg takmičenja dolaze iz Bijeljine, Sarajeva, Maglaja, Teslića, Novog Travnika, Velike Kladuše, Travnika, Kotor Varoši, Banjaluke, Tuzle, Mostara, Posušja i Trebinja.

“Spelling Bees” testira umijeće učenika u slovkanju riječi na engleskom jeziku. Obzirom da engleski jezik ne slijedi pravilo doslovnog slovkanja, kao što je to slučaj sa bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom, poznato je koliko riječi mogu biti teške za slovkati. Ovakva takmičenja u slovkanju održavaju se u školama širom SAD-a kako bi se pomoglo učenicima u učenju jezika, u poboljšanju vještina slovkanja i obogaćivanju riječnika, ali i zato što su ova takmičenja zabavna za učenike i publiku.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack dodijelit će nagrade pobjednicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije