Srebrenica: Predstavljeno 'Mapiranje genocida'

Radiosarajevo.ba
Srebrenica: Predstavljeno 'Mapiranje genocida'

„Istinu o genocidu trebaju znati djeca svih nacionalnost da se zlo nikome ne ponovi.“, poruka je sa danas održane prezentacije projekta „Srebrenica-mapiranje genocida“, koja je u organizaciji nosioca projekta Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHR BH) održana u Srebrenici. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici civilnog sektora, te obrazovnih institucija, kao i Memorijalnog centra Potočari. Poslije prezentacije predstavnici Inicijative donirali su dvije stotine dvd-ova Projekta i na bosanskom i na engleskom jeziku Memorijalnom centru Potočari, saopćili su iz YIHR-a.

Nakon projekcije mape 13.jula 1995., kao dijela od 220 minuta duge dokumentarne animacije, Alma Mašić, direktorica Inicijative istakla je da je u metodološkom smislu Projekat sačinjen od višestruko dokazanih činjenica, kako bi mogao služiti kao sredstvo edukacije. „Naš krajnji cilj je da Projekat uđe u obrazovni sistem kao sredstvo edukacije, kako bi se izgradila pozitivna kultura sjećanja među mladima i generacijama koje dolaze.“, naglasila je Mašićeva osvrćući se i na vizuelno rješenje Projekta koje je blisko mladim ljudima.

Govoreći o aktivnostima u vezi sa promocijom Projekta, Dinko Sijerčić, program menadžer Inicijative prenio je iskustva sa prezentacija održanih u gradovima Srbije, Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu, Nišu, Vranju i Užicu te istakao da mladi ljudi u Srbiji često ističu kako nisu znali za dešavanja u vezi sa genocidom u Srebrenici. Upravo zbog toga namjera Inicijative je da ovaj Projekat prikaže i na raznim televizijama kako bi ga vidjelo što više ljudi. U tom smislu najavio je i prezentacije u cijeloj BiH, te Zagrebu, Vukovaru i drugim gradovima.

U diskusiji koja je uslijedila poslije prezentacije, prisutni su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost što je Projekat, ovako sadržajno i detaljno napravljen, te što služi i za prevenciju poricanja genocida. Osim poruke da je nužno da ovaj Projekat vide djeca svih nacionalnosti kako se zlo više ne bi nikome ponovilo, mogli su se čuti  proaktivni prijedlozi o raznim načinima prezentacije u danima obilježavanja genocida tokom mjeseca jula.

Projekat Srebrenica-mapiranje genocida predstavlja novi žanr, dokumentarnu animaciju, ukupnog trajanja 220 minuta, koji uz pomoć tekstova, fajlova, crteža, fotografija i videa kroz 17 mapa predstavlja hronologiju izvedbenog dijela genocida u Srebrenici, odnosno period od 6. do 19. jula, 1995. Pristup kompletnom materijalu moguć je na dvojezičnoj (b/h/s i engleski) internet stranici: www.srebrenica-mappinggenocide.com. Projekat su podržali National Endowment for Democracy, Civil Rights Defenders i US Embassy Sarajevo, saopćeili su organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije