Srebrenica - mapiranje genocida

Radiosarajevo.ba
Srebrenica - mapiranje genocida

Inicijativa mladih za ljudska prava BiH (YIHR BH) predstavlja u Srebrenici projekat Srebrenica - mapiranje genocida, u okviru kojeg će biti prikazana mapa 13. jula 1995. godine, kao dio 220 minuta duge dokumentarne animacije, prenosi novinska agencija Onasa.

Ovaj novi žanr uz pomoć tekstova, fajlova, crteža, fotografija i videa putem 17 mapa predstavlja hronologiju izvedbenog dijela genocida u Srebrenici, odnosno period od 6. do 19. jula 1995. godine.

“Prezentacija projekta pred autentičnim svjedocima genocida posebno nam je važna za konačnu potvrdu da je riječ o jedinstvenom, autentičnom projektu, koji će, zasnovano na činjenicama, doprinijeti proučavanju genocida”, kazala je direktorica YIHR BiH Alma Mašić.

Ona je naglasila da je namjena ovog projekta da plasira ovaj model kao univerzalni edukacijski model tumačenja i shvatanja mehanizma genocida, odnosno uzroke i faze po kojima se odvija. Nakon produkcije DVD-a na jezicima bh. naroda i engleskom jeziku, te puštanja u rad internetske stranice.

Projekt se već koristi kao alat komunikacije između mladih u BiH i Srbiji. Nakon prezentacija u Sarajevu i Beogradu, predavanja i diskusije su održane i u Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kragujevcu te Užicu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije