Smanjen broj maloljetnih prestupnika

Radiosarajevo.ba
Smanjen broj maloljetnih prestupnika
Sa pres konferencije (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Praćenje i analiza obećanih aktivnosti i planova za rješavanje maloljetničkog prestupništva tema je i Sedme javne debate "Počinioci i žrtve krivičnih djela su naša djeca - Spriječimo maloljetničko prestupništvo", koju organiziraju Centar za kulturu dijaloga iz Sarajeva i TASCO BiH.

„Ovo je godina u kojoj bi sve aktivnosti predviđene strategijom u prevenciji maloljetničkog prestupništva trebale biti realizirane. Na protekloj debati smo bili svjedoci da veliki broj aktivnosti još nije bio ni započet, a o krajnjim rezultatima nije bilo ni govora“, rekla je Sanja Vlaisavljević, direktorica CKD-a.

Međutim, u svjetlu sedme debate ohrabruje činjenica da su institucije vlasti koje se bave ovom problematikom dostavile veliki broj izvještaja o učinjenom.


Sanja Vlaisavljević (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Prema riječima Vlaisavljevićke, ove godine se smanjio broj maloljetnih prestupnika u odnosu na prošlu godinu. Starosna dob prestupnika je: 11 mlađih od 14 godina, 36 je u dobu od 16 do 18 godina, 22 je ima između 14 i 16 godina, a povratnika krivičnim djelima je 41 osoba.

Medijima se na pres konferenciji obratila i Tijana Ljuboje, aktivistica Centra za kulturu i dijaloga, koja je kazala da je 29. aprila 2010. usvojen nacrt zakona o zaštiti postupanju sa maloljetnicima u krivčnom postupku, da je zakon sada u paralamentarnoj proceduri i da će uskoro stupiti na snagu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije