Slovenski orkestar "Godba Gorje" u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Slovenski orkestar "Godba Gorje" u Sarajevu

U organizaciji predstavnika Vojske Republike Slovenije iz NATO baze Butmir, Ambasade Slovenije u BiH te Kulturnog društva Slovenaca Cankar iz Sarajeva, u utorak 28. decembra nastupit će puhački orkestar "Godba Gorje".

U Sloveniji je prisutna veoma snažna kultura tzv. "godbi na pihala" odnosno amaterskih puhačkih orkestara koji vuku tradiciju iz nekadašnjih vatrogasnih društava.  Jedan od najstarijih takvih orkestara upravo je "Godba Gorje" koja u mjestu Gorje kraj Bleda djeluje već 103 godine. 

Članovi ovog orkestra obično nastupaju u tradicionalnim nošnjama, što ne znači da izvode isključivo narodnu muziku. Njihov repertoar uključuje muziku svih žanrova u aranžmanu za puhački orkestar.

Sarajlijama će se predstaviti svirajući u pješačkim zonama - od Sebilja na Baščaršiji u pravcu Katedrale do Vječne vatre. Ovaj dio nastupa trajat će od 13 do 13.40 sati.

Istoga dana, u utorak u 16,00, ovaj orkestar održat će koncert u Crkvi sv. Ante na Bistriku, a uz njih će nastupiti i tamburaška grupa "Lira" (Sarajevo).

Planirana je, također, i promocija slovenskih vina ispred Crkve sv. Ante, koja će uslijediti nakon koncerta.

Ovaj program program u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bit će upriličen u povodu obilježavanja Dana jedinstva i samostalnosti Republike Slovenije, najavljeno je iz Kulturnog društva Slovenaca Cankar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije