'Skupština': Premijera nove predstave Selme Spahić

Radiosarajevo.ba
'Skupština': Premijera nove predstave Selme Spahić
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Predstava 'Skupština' koja aktuelizira parlamentarnu političku scenu u BiH, s rediteljskim potpisom Selme Spahić, premijerno će biti izvedena u petak, 21. februara na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo kao prva ovogodišnja premijerna izvedba u toj teatarskoj kući.

Riječ je o zajedničkoj produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Kamernog teatra 55, što je prva takva saradnja tri sarajevska pozorišta.

Dio brojne ekipe predstave od čak 28 učesnika čini i Hor Opere NPS-a, dok glumačku postavu broji 18 glumaca - Miodrag Trifunov, Hasija Borić, Jasna Ornela Beri, Aleksandar Seksan, Selma Alispahić, Riad Ljutović, Vedrana Seksan, Slaven Vidak, Senad Alihodžić, Alban Ukaj, Snežana Alič, Jasenko Pašić, Aldin Omerović, Maja Izetbegović, Igor Skvarica, Adnan Goro, Benjamin Bajramović i Merijem Čuljević.

Dramaturzi su Bojana Vidosavljević, Dario Bevanda i Adnan Lugonić.

Rediteljica Selma Spahić izjavila je danas na konferenciji za medije kako je predstava nastala od ideje da se teatar bavi političkom odgovornošću, ali i djelovanjem građana u cilju stvaranja bolje budućnosti. 

Istaknula je da predstava obrađuje skupštinska zasjedanja još od 1908. godine, kada je zasjedao prvi bh. parlament, ali da je fokus ipak stavljen na posljednjih 20 godina u BiH.

''Predstava otvara brojne teme, od osnovnih ljudskih prava do tema koje su civilizacijska tekovina. Bavili smo se svakodnevnom politikom i našom ulogom u svemu tome. Ova predstava je društveni odgovor na političku situaciju i ona nema predznak nikakve stranke'', istaknula je ona.

Ocijenila je da je ekipa kroz rad na ovom komadu naučila više o sistemu te šta je njegova nefunkcionalnost, ali i odgovornost ljudi.

Dramaturg Dario Bevanda naglašava da je proces pripreme tekstualnog podloška za predstavu počeo dva mjeseca prije proba, te da je bila riječ o mukotrpnom radu koji je uključivao pregledanje skupštinskih stenograma, te kraćenje i montiranje sadržaja, bez mijenjanja njegovog smisla. 

Fokus je stavljen na Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Dramaturg Adnan Lugonić naglašava da su se trudili zadržati autentičnost u kraćenju stenograma, te izvući suštinu iz onoga što govore političari, zadržavajući segment dokumentarizma. 

Također, kazao je da će se iz njihovih govora vidjeti koliko koriste birače kao opravdanje za svoj nerad.

Glumica Snežana Alič ističe da ju je ovom projektu privukla tematika i politika koje su sastavni dio naših života.

''Osjećam se kao žrtva naše politike, jer ona predstavlja podijeljenost, nacionalizam i druge segmente kao nešto što se kosi s mojim bićem. Većina zakona koje političari usvajaju i njihova retorika suprotno je mojim stavovima'', naglasila je ona.

Glumica Maja Izetbegović je stava da je teatarska scena dobila sjajnu predstavu zbog energije koja je sve vrijeme "kolala" među ekipom, ali i obimnog materijala koji se duboko tiče svih nas i naše djece.

''Naspram svih tih materijala ne možete ostati ravnodušni. Jako mi je bilo teško ući u parlamentarnu retoriku koja je monološka, a logika tih rečenica je nešto što mi nije moglo ući u glavu. To je zanimljivo i frustrirajuće u isto vrijeme'', podvukla je ona.

Da umjetnost ne smije ostati gluha i nijema u odnosu na vrijeme i prostor koji nas okružuje smatra glumica Hasija Borić, naglašavajući da je Selma Spahić, koja je uvela potpuno novi senzibilitet u bh. teatar, okupila mladu i darovitu ekipu glumaca koji su preispitivali odnos prema stvarnosti.

Sve karte za premijeru ove predstave već su rasprodate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije