Sarajevo / Sjajnom izložbom "Tolerancija" počeo peti Pop-up festival

24. 10. 2019. u 19:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 27

Putujućom izložbom plakata “Tolerancija” večeras je otvoren Peti studentski festival dizajna i vizualnih komunikacija POP UP!  koji će trajati do 26. oktobra na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i Kinu Meeting Point.

Izložba "Tolerancija" nastala je na inicijativu Mirka Ilića, svjetski poznatog dizajnera, koji je pozvao svoje kolege iz cijelog svijeta da osmisle plakat na temu tolerancije.  Mirko Ilić večeras je prisustvovao otvaranju izložbe, a on je samo jedan od gostiju-predavača ovogodišnjeg  5. POP UP-a. 

U tri dana održavanja festival će ponuditi predavanja vodećih regionalnih i svjetskih umjetnika i dizajnera, radionice, te Profesionalci koji će održati predavanja i radionce studentima prenose značajna znanja i veoma vrijedna radna iskustva. Pop Up! Sarajevo je podijeljen u sljedeće zasebne aktivnosti: predavanja, radionice, Pecha Kucha prezentacije i izložbe.

Predavanja i izložbe su otvorena za sve koje interesuje dizajn i umjetnost, a ulaz je besplatan. Radionice su zatvorenog tipa i na njima učestvuju prijavljeni studenti.

Ove godine studentima iz Sarajeva će se pridružiti i studenti, kolege i kolegice sa umjetničkih akademija iz Trebinja, Širokog Brijega, Banja Luke, Splita...

Predstavljamo pet vrhunskih dizajnera koji su dio ovogodišnjeg Pop-up festivala

Ovogodišnji gosti predavači stižu iz raznih sfera kreativne industrije od grafičkog dizajna, advertisinga, pa do industrijskog i UX dizajna, a mi vam ih predstavljamo:

1. Dizajner rodom iz BiH koji već decenijama živi i radi u USA -  Mirko Ilić,   jedan je od najvećih imena u polju grafičkog dizajna na svijetu. 

Rođen je u Bosni, a ranu mladost proveo je u Hrvatskoj. Profesionalnu dizajnersku karijeru započeo je u Hrvatskoj kao autor omota albuma jugoslovenskog panka i Novog vala, stripova i postera, a 1986. odlučio se okušati na tlu SAD-a. U SAD-u radi kao ilustrator i umjetnički direktor vodećih magazina. Danas vodi studio grafičkog dizajna i 3D grafike, Mirko Ilić Corp.  On je u  svojoj višedecenijskoj karijeri uradio  sve što jedan dizajner i ilustrator može da uradi, od stripa, omota ploča, vizualnih identiteta, plakata za različite pozorišne predstave, filmove i festivale, naslovnica magazina poput Timea, New York Timesa, Danasa i Wall Street Journala. Autor je knjiga, a ovom izložbom predstavlja nam se i kao kustos. 

Mirko Ilić: Svaki put mi se čini da ne može gore, a ispostavi se da može

2. Slavimir Stojanović, dizajner koji nasmijava, rođeni je Beograđanin, koji je svoja dizajnerska iskustva stjecao u bivšoj Jugoslaviji, Švedskoj i Sloveniji, radeći za Saatchi&Saatchi, Kompas Design, Arih Advertising i vlastitu kreativnu agenciju Futro, danas živi u Beogradu gdje je kreativni direktor agencije Communis DDB

Najšira javnost Stojanovića je upoznala kroz naslovnice za albume EKV-a ('Neko nas posmatra'), Ramba Amadeusa ('KPGS';'Mikroorganizmi'), Partibrejkersa, Van Gogha, a njegovi plakati osvajali su najveće nagrade, uključujući i EPICA.

3. Za Omera Halilhodžića, bosanskohercegovačkog automobilskog dizajnera, svjetska javnost čula je početkom ovog milenija.

Tada je Mostarac s adresom u njemačkom Mainzu postao šef europskog dizajnerskog odjeljenja Mitsubishija i za kratko vrijeme učinio prepoznatljivim modele "japanskog dijamanta". Bivši je student Akademije likovnih umjetnosti BiH.

Omer Halilhodžić za Radiosarajevo.ba: Mostarac koji je dizajnirao Škodu Superb

4. Amila Hrustić je bivša studentica ALU, a sada je uspješna  produkt dizajnerica u Pragu. 

5. Hasan Bajramović je glavni karakter artista u Blur Studiju, te vlasnik kompanije Studio Qamer. Inače, Bajramović važi za jednog od najjačih bh. profesionalaca u gaming industriji u BiH.

Kompletan program ovogodišnjeg festivala možete pogledati OVDJE.

Ovogodišnji pokrovitelji Pop Up! festivala je Američka ambasada, UNICEF, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, a Festival su podržali i Kino Meeting Point, Margo, Omitask....


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA