Sjajna atmosfera na probi ljetopisa o kralju Tvrtku, prvom bosanskom kralju

1
Radiosarajevo.ba
Sjajna atmosfera na probi ljetopisa o kralju Tvrtku, prvom bosanskom kralju
Foto: BKC / Sa probe uoči predstave koju svi željno čekaju

U velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, 7. i 8.  jula, održat će se premijera i prva repriza sjajne predstave "Ljetopis o kralju Tvrtku".

U ovoj predstavi o velikom vladaru Bosne u okviru Baščaršijske noći glume: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča i Enes Salković.

Održana je proba gdje je među glumcima vladala sjajna atmosfera i svi željno čekaju sutrašnju premijeru.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Baščaršijske noći: Ljetopis o kralju Tvrtku, prvom bosanskom kralju

Baščaršijske noći: Ljetopis o kralju Tvrtku, prvom bosanskom kralju

Predstava "Ljetopis o kralju Tvrtku" nastala je po istoimenom historijskom romanu Jasmina Imamovića, a režirao ju je priznati bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić.

"Predstava je vezana za najvažniji dio bosanske historije i državnosti, za lik i djelo kralja Tvrtka. U dramatizaciji Željka Hubača mi smo se trudili da predstava bude historijska, ali u isto i vrijeme savremena. Predstava je univerzalna, ono što je nama bilo zanimljivo u ovom historijskom materijalu jeste prepoznavanje sopstvene egzistencije, ono što mi danas živimo i vidimo oko nas", rekao je Dino Mustafić.

Foto: BKC: Svi željno čekaju predstavu

Srednjovjekovna Bosna vrlo malo je zastupljena u obrazovanju i kulturi, predstava će približiti publici identitet koji nam se uporno pokušava oteti.

"Kralj Tvrtko je inzistirao na nečemu što je velika civilizacijska i kulturološka vrijednost ove zemlje, ove teritorije - na zajedništvu", dodao je Dino Mustafić.

Produkciju predstave radio je Bosanski kulturni centar, direktor ustanove Jasmin Duraković kazao je kako smo kroz historiju imali tri velika vladara koja su uspjela ujediniti narode: Kralja Tvrtka, Aleksandra Makedonskog i Josipa Broza Tita.

Foto: BKC: Svi željno čekaju predstavu

Nakon premijere i reprize, predstava kreće na turneju po BiH i igrati će u ambijentalnim prostorima.

Projekat je podržala Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS i drugi partneri i sponzori.

Ulaznice su u prodaji online preko KupiKartu.ba, kao i na svim prodajnim mjestima KupiKartu.ba, uključujući i biletarnicu u BKC-u.

Rad na predstavi

Glume: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča, Enes Salković

Scenografija: Osman Arslanagić

Kostimografija: Amra Zulfikarpašić

Muzika: Damir Imamović

Režija: Dino Mustafić

Dramatizacija romana: Željko Hubač

Produkcija: JU "Bosanski kulturni centar KS" i UG "Scena"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije