Sjajan potez Jasminka Halilovića i Muzeja ratnog djetinjstva

L. R.
Sjajan potez Jasminka Halilovića i Muzeja ratnog djetinjstva
I dok brojne kulturne institucije u našoj zemlji jedva vuku „kraj s krajem“ i iščekuju pomoć od države – koju to, najčešće, apsolutno ne zanima – jedna mlada muzejska institucija uzela je stvari u svoje ruke.

Vjerovatno ste čuli za Muzej ratnog djetinjstva i Jasminka Halilovića, autora knjige Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992. – 1995. i direktora Muzeja, o kojem su pisali CNN, BBC, Lonely Planet...

U kolekciji muzeja, koji tek treba biti otvoren, nalaze se stvari koje su djeci u Sarajevu značila život znače - od igračaka, crteža, dnevnika i drugih predmeta mališana koja su odrastala u ratu.

“Imamo čarobni štapić, keramičku pticu koja je ustvari bila suvenir, ali to je bila jedina igračka za jednog dječaka u ratu. Mi smo muzej koji priča priče tih ljudi. To je prepoznato u cijelom svijetu, osim u lokalnoj zajednici”, rekao je svojevremeno Halilović koji je vodio gargantuansku bitku da otvori Muzej u Sarajevu.

Prvog dana septembra ove godine, Halilović i čelništvo sarajevske Općine Stari Grad potpisali su Sporazum o dodjeli prostora za Muzej koji će biti smješten u ulici Logavina, u objektu u kojem se nekad nalazio Društveni dom. Ideja inicijatora je da, po otvorenju, Muzej preraste u turističku destinaciju koja će ponuditi i dokumentacijski te istraživački centar.

Prostor, dakle postoji, a ekipa koja se brine o ovom sjajnom projektu prikupila je i 80 posto sredstava za njegovo otvorenje. Ostatak novca odlučili su prikupiti kroz Indiegogo kampanju.

Kako su otkrili, cilj je prikupiti oko 40 hiljada dolara, a u vrlo kratkom periodu prikupili su oko dvije hiljade. Ideja je sljedeća: svi koji ih podrže i uplate 16 dolara, dobit će doživotnu ulaznicu za Muzej.

Na Indiegogo nalaze se i sljedeće ponude: za 60 dolara dobit ćete titulu prijatelj Muzeja, za 250 dolara bit ćete partner, za 1.000 sponzor, a postoji mogućnost i da postanete njihov zaštitnik.

Za više informacija, posjetite ovaj LINK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije