Sin potvrdio tužnu vijest: Umrla poznata glumica Kostadinka Velkovska

Radiosarajevo.ba
Sin potvrdio tužnu vijest: Umrla poznata glumica Kostadinka Velkovska
FOTO: Facebook / Kostadinka Velkovska

U 76. godini preminula je Kostadinka Velkovska, velika hrvatska pozorišna, televizijska i filmska glumica makedonskog porijekla.

"Mama je preminula u nedelju uvečer u staračkom domu", potvrdio je za 24 sata Nikola, sin hrvatske pozorišne, televizijske i filmske glumice Kostadinke Velkovske.

"Boli nas njen odlazak, ali držimo se. Borila se osam mjeseci", dodao je sin Nikola Podkrajac.

Poznati trgovački lanac iz Hrvatske osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama

Poznati trgovački lanac iz Hrvatske osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama

Glumica je izgubila bitku s teškim moždanim udarom, koji ju je onemogućio u oporavku. Rođena u Skopju, stigla je u Zagreb kako bi upisala Akademiju dramskih umjetnosti, a svoj iznimni talent demonstrirala je u pozorištu, televiziji i filmu.

Velkovska je ostvarila brojne karijerne uspjehe, bila je poznata po energiji i strasti kojom je pristupala svom poslu. U svojoj karijeri glumila je u različitim žanrovima, ističući se ulogama poput Jadranke u Metastazama, Kate u Moga tela gospodar te Marije Berković u Pod Krležinom glavom. Njezin bogat opus obuhvatao je rad u pozorištu, televiziji, filmu i sapunicama.

Unatoč profesionalnim uspjesima, Velkovska je doživjela i teške osobne tragedije, uključujući gubitak sestre i oca. U privatnom životu prošla je kroz četiri braka, suočila se s gubicima, no nikada nije izgubila vjeru u ljubav. Rođena kao iznimno kreativna umjetnica, suočila se i s ozbiljnim zdravstvenim izazovima, uključujući operaciju tumora na mozgu prije dvije godine.

Izuzetno disciplinirana i posvećena svom pozivu, Velkovska se teško pomirila s penzijom 2015. godine. Nakon penzije, ponovno je pronašla radnu strast u ulozi Majke Tereze u predstavi Svjetica u tami u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ostavši okružena obitelji i prijateljima, Kostadinka Velkovska ostavlja iza sebe neizbrisiv trag u hrvatskoj glumačkoj zajednici. Njezin doprinos pozorištu, televiziji i filmu ostaje trajna inspiracija i sjećanje na talentiranu umjetnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije