Sidran potpisuje novu knjigu: Neki jutro ne počinju bez Nurijinih izvaljotina

B. T.
Sidran potpisuje novu knjigu: Neki jutro ne počinju bez Nurijinih izvaljotina
Foto: Radiosarajevo.ba / Sidran i "A Nurija veli"

Abdulah Sidran, akademik i jedan od naših najvećih živućih autora, na štandu izdavačke kuće Connectum ispred BBI centra u Sarajevu od jutros kupcima potpisuje svoje novo djelo A Nurija veli.

Na ovaj način svi zainteresirani čitaoci mogu upoznati jednog od najznačajnijih naših književnika te se družiti i razmijeniti koju riječ s njim.

Tarik, Abdulahov sin, urednik je nove knjige koja predstavlja veoma strog izbor iz opasnih misli narodnog filozofa Nurije, a tu je i malo pjesmica, šala i kratkih priča.

S obzirom da je i na današnjoj promociji Sidran upoznao drage ljude, kazao je da knjiga nije samo za Miljacke ili kontejnera.

Govoreći o novom djelu, objasnio je da je dugo godina na Facebooku i da je njegova aktivnost na ovoj društvenoj mreži proizvela jedan model, kako rekosmo, narodnog filozofa Nurije, u tradiciji Nasrudin hodže, Sancho Panzae itd.

"Narod i naučnici to nazivaju sentensije, rečenice mudrosti, a ja to u skaldu sa sarajevskim žargonom naživam izvaljotine - šta je Nurija jučer izvalio. Stekao sam preko tog Nurije 11.000 poštovalaca na svom Facebooku i među njima mnogo onih koji svoja jutra začinju i neće da srknu prvu kafu dok ne otvore moj Facebook i ne vide šta je Nurija tog jutra izvalio", kazao je Sidran, naglasivši da trenutno ima problem, tj. da su mu oba profila na Facebooku blokirana.

Ipak, dodao je da će mu pauza koristiti da se odmori, da se ide kupati, šetati šumom...

"Falit će mom čitalačkom narodu Nurija narednih sedam-deset dana“, podvukao je Sidran.

Ime Nurija, kako je objasnio, izabrao je u znak počasti prema stvarnom liku, kojeg Sarajlije znaju iz ratnog perioda po džogiranju po gradu, pod kišom metaka, često i s limunom u ustima ako bi ga u tom momentima nabavio.

Kako kaže, džogirao je kao da četnički snajperisti oko grada ne postoje.

"To je bila najsnažnija simbolička poruka koju je moglo opsjednuto Sarajevo poslati barbarima na brdima. Htio sam da Nurijino ime bude upamćeno zauvijek", istakao je Sidran i naveo da je Nurija živ i da je u jednom staračkom domu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije