SFF: Zadovoljstvo je podržavati mlade autore i autorice

Radiosarajevo.ba
SFF: Zadovoljstvo je podržavati mlade autore i autorice
Realizatori projekta Sarajevo grad filma (Foto: radiosarajevo.ba /Denis Ruvić)

Sarajevo grad filma 2010. okupio je u utorak, u caffeu Meeting Point partnere i prijatelje, te autore i ekipe kratkih igranih filmova koji se snimaju ove godine.

Do danas su završena snimanja dva filma - Reverse i Smart Girls. U nastavku slijedi realizacija i naredna dva filma – Frigidance te The Ticket Collector.

Ivana Pekušić, koordinatorica projekta (Foto: radiosarajevo.ba / Denis Ruvić)

"Projekti iz prethodne dvije godine obišli su mnoge regionalne i svjetske festivale i pokazali dobre uspjehe, a nadamo se da će i ovogodišnji biti jednako, ako ne i više uspješni," rekla je Ivana Pekušić, koordinatorica projekta Sarajevo grad filma 2010.

Mirsad Purivatra, direktor SFF-a (Foto: radiosarajevo.ba / Denis Ruvić)

Prisutnima se obratio i Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala: „Ove godine će ovi mladi autori tokom SFF-a, gdje će ovi radovi u julu doživjeti svoju premijeru, ali i na drugim svjetskim festivalima, pokazati sav svoj talenat. Nadamo se da ćemo imati priliku da ih zajednički slavimo kao otkrića SFF-a i Sarajevo grad filma“.

Srebren Dizdar, predsjednik Fondacije za kinematografiju BiH, izrazio je zadovoljstvo zbog mogućnosti da podrži mlade i talentovane autore iz BiH kao i iz regije, a kako kaže tematika Sarajeva kao mjesta koje daje inspiraciju za buduće projekte nešto je što svakako treba podržavati.


Srebren Dizdar, predsjednik fondacije i kinematografije BiH (Foto: radiosarajevo.ba / Denis Ruvić)

„Kažu da se čovjek rađa jednom, a umire dva puta. Prvi put biološki, a drugi put kada umre njegovo djelo. Tako se i rađaju dva puta - biološki i kada prvi put prikaže svoje djelo u svijetu. Ovaj projekat je omogućio rađanje autora i omogućio im da pokažu svo bogatstvo i raskoš talenta koji se nalazi u mladim ljudima ovih krajeva“, dodao je Dizdar.

Prisutnima se također obratila i Gabrijela Kasapović direktorica korporativnih komunikacija Atlantic grupe, koja je glavni partner Sarajevo grad filma, prošlogodišnju saradnju s ovim projektom nastavila i ove godine.

Gabrijela Kasapović, direktorica korporativnih komunikacija Atlantic grupe (Foto: radiosarajevo.ba / Denis Ruvić)

O saradnji dalje Kasapovićeva kaže: „Posebno mi je drago što sudjelujemo u ovom projektu SFF-a, jer je to projekat koji podržava mlade talente, daje im priliku da rade, da se profesionalno razvijaju i grade svoju budućnost, ali i budućnost SFF-a. Vidimo se u julu na dodjeli nagrada".

Počelo snimanje kratkog filma Reverse

Počelo snimanje filma Smart girls

anesa, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije