SFF: Dječiji program i TeenArena, za generaciju koja raste

Radiosarajevo.ba
SFF: Dječiji program i TeenArena, za generaciju koja raste
Postavljanje platna 11 x 23 metra, na Metalcu, koji će ove godine nositi naziv Ljetno kino !hej; Foto - sff.ba

Do početka Sarajevo Sarajevo Film Festivala ostalo je još 16 dana. Tehnička ekipa osposobljava lokacije na kojima će se festival odvijati. Jedna od najatraktivnijih je otvoreno kino na popularnom Metalcu koji od ove godine ima novi naziv - Ljetno kino !hej, čiji će domaćin biti generalni sponzor SFF-a HT Eronet.

Na konferenciji za novinare koja je upriličena na Vilsonovom šetalištu, mjestu gdje će i ove godine u sklopu sarajevo Film festivala biti upriličen "Orbico - porodični dan" predstavljen je ovogodišnji program za djecu i tinejdžere.

Iz godine u godinu projekcije filmova iz ova dva programa bilježe maksimalnu posjećenost što svjedoči o izrastanju nove generacije ljubitelja kvalitetnog filma.
Cilj Dječijeg program SFF-a je obrazovanje naših najmlađih gledatelja i razvijanje ljubav prema filmu u budućim generacijama. Filmovi u programu TeenArena se takmiče za nagradu Najbolji Teen Film koju dodijeljuje desetočlani mladi žiri i glasovi publike.
DJEČIJI PROGRAM

ČAROBNO SREBRO
Norveška, 2009.
Režija: Roar Uthaug, Katarina Launing
Scenario: Gudny Ingeborg Hagen, Thomas Moldestad
Uloge: Ane Viola Andreassen Semb, Johan Tinus Austad Lindgren, Jan Gunnar Røise, Finn Schau, Kari-Ann Grønsund, Kyrre Hellum, Martin Slaatoo
Princeza Plava ruža je mali patuljak koji živi u dubini norveških planina. Mala zajednica patuljaka je odgovorna za smjenu dana i noći, koja se zove magični sat, a koju je stvorio magični srebrenik kojeg patuljci posjeduju.

GROZNI JA
SAD, 2010.
Režija: Pierre Coffin, Chris Renaud, Sergio Pablos
Scenario: Ken Daurio, Cinco Paul
Uloge: (glasovi) Ken Jeong, Jason Segel, Miranda Cosgrove, Steve Carell, Danny R. McBride, Will Arnett, Russell Brand, Kristen Wiig, Julie Andrews
U sretnom prigradskom naselju okruženom bijelom ogradom od letvi i grmovima ruža u cvatu, smještena je bijela kuća sa uvelim travnjakom. Nepoznato svojim susjedima, skriveno u toj kući, nalazi se veliko skrovište tajni. Okruženog čitavom malom armijom mezimaca, otkrivamo Grua koji planira najveću pljačku u povijesti svijeta.

ELIAS I KRALJEVSKA JAHTA
Norveška, 2007.
Režija: Espen Fyksen, Lise I. Osvoll
Scenario: Espen Fyksen, Øyvind Rune Stålen
Animacija: Olav Asland, Nina Bergström
Naš mali spasilački brod nalazi se u tajnoj misiji pronalaženja Kraljevske jahte. Tragedija je zadesila Kraljevsku flotu kada je Brod princeza iščezao ka sjeveru, i Kraljevska jahta ne zna ništa o njemu od tada. Ali kako je prošlo mnogo vremena od nestanka, nešto se mora učiniti i saznati šta se zapravo desilo.

KROKODILI
Njemačka, 2009.
Režija: Christian Ditter
Scenario: Christian Ditter, Martin Ritzenhoff
Uloge: Nick Romeo Reimann, Fabian Halbig, Leonie Tepe, Manuel Steitz, David Hürten, Javidan Imani, Robin Walter, Nicolas Schinseck, Nora Tschirner
Desetogodišnji Hannes živi sa samohranom majkom. Njegov najveći san je da postane član “Krokodila” – najkul bande na svijetu. On mora prihvatiti izazov da postane Krokodil.

POTRAGA ZA SRCEM
Finska, 2008.
Režija: Pekka Lehtosaari
Scenario: Pekka Lehtosaari
Uloge: Allu Tuppurainen, Saija Lentonen, Aarre Karén, Esa Saario, Jyrki Kovaleff, Matti Ranin
Rolli, mladi vilenjak i njegovi prijatelji su u potrazi za magičnim srcem koje će spasiti njihovo selo i cijeli svijet od opasnosti da se skamene.

ŽABE I KRASTAČE
Holandija, 2009.
Režija: Simone van Dusseldorp
Scenario: Simone van Dusseldorp
Uloge: Nino den Brave, Whitney Franker, Thijs Goedknegt, Georgina Verbaan, Juul Vrijdag, Remko Vrijdag
Šestogodišnji Max ima veoma važnu misiju – pronaći žablju mrijest za svog starijeg brata, koji čvrsto vjeruje da će mu povratiti glas, koji je izgubio nakon operacije krajnika.



KRATKI FILMOVI ZA DJECU I MLADE

ČUDOTVORNO MLIJEKO
Bosna i Hercegovina, 2010.
Režija: Ivan Ramadan
Scenarij: Hari Ramadan
Naratori: Gordana Boban, Vedrana Seksan
Priča o vodenim krijesnicama, šarenim kravama, malim drvenim kućama, čarobnoj rijeci i nekim ćudljivim ljudima ne previše svjesnim toga svega.

ZA ŠAKU SNIJEGA
Švicarska, 2009.
Režijai scenarij: Julien Ezri
Nekada davno, teror, mržnja i moć su vladali Divljim, divljim sjeverom. Ludosti njegovih stanovnika su dovele do toga da se bore za sve, čak i za… šaku snijega!

KAMENA PRIČA
Bosna i Hercegovina, 2010.
Režija: Edin Durmišević
Scenarij: Emir Durmišević, Edin Durmišević
Stećak pripovijeda priču o hrabrosti i vječnoj borbi između sila Dobra i Zla. To je priča o svakome od nas, o slabima, koji, kada pokleknu i pomisle da su konačno poraženi, nađu snage da se odupru jačem zlu i promijene tok stvari.

GOSPODAR LEDA
Latvija, 2009.
Režija: Ēvalds Lācis
Scenario: Māris Putniņš
Nekada davno na slavlje u kraljevsku palaču dolazi čarobnjak. On je Gospodar leda i on može zalediti sve. Kralju se nije dopala njegova magija i čarobnjak biva istjeran. Čak mu se i princeza smijala. Čarobnjak se nakon nekog vremena vraća i ledi princezu. Kada su pokušali da je spase Gospodar leda je zaledio cijelo kraljevstvo. Samo je mladi Page ostao nezaleđen i on je jedina nada za spas princeze i kraljevstva …

RUŽIČASTI MEDVJED
Švicarska, 2009.
Režija i scenarij: Jeanine Reutemann
Mali polarni medvjedić doseli se u Europu u kojoj preovlađuje tropska klima. Uzaludni pokušaji da se prilagodi lokalnim smeđim medvjedima pretvore ga u ružičastog medvjedića. Zajedno sa svojim novim prijateljem, izgubljenim pingvinom u egzilu, prinalazi svoje mjesto u novom svijetu.

ČAROLIJA POLJUPCA
Nemačka, Singapur, 2009.
Režija i scenarij: Melanie Beisswenger
Uloge - glasovi: Becca Schack, Joey Santa Maria
Princeza u potrazi za gospodinom Pravim će dati šansu i najčudnijem kandidatu koji ima najmanje izgleda za uspjeh.

DIVAN DAN
Latvija, 2010.
Režija: Nils Skapans
Scenarij: Nils Skapans, Ilze Emse
Jedan uobičajen dan pretvara se u pustolovinu i postaje neuobičajen dan.


TEENARENA 2010.

DUH U MOČVARI
Hrvatska, 2006.
Režija: Branko Ištvančić
Scenarij: Anto Gardaš, Edi Mužina, Silvio Mirošničenko
Uloge: Ivo Gregurević, Dejan Aćimović , Mladen Vulić , Vlatko Dulić , Robert Váss, Marko Pavlov, Ena Ikica, Luka Buljan, Buga Marija Šimić , Radoslav Spitzmuller
U Kopačevu je u toku velika akcija kojom pomažu divljim životinjama iz rezervata da prežive zimu. Jedne noći, dječak Halasz nađen je promrzao na obali gdje bunca da ga je napao bijeli duh na jednom od otoka u močvari. Otada zanijemi, a u mjesto se uvuče strah.

IMIGRANTI
Mađarska, SAD, 2008.
Režija: Gabor Csupo
Scenario: Josh Lieb, Jared Stern, Reid Harrison, Sam O'Neal Boushell, Billiam Coronel
Uloge: Carl Lumbly, Christina Pickles, Dan Castellaneta, Eric McCormack, Freddy Rodriguez, Hank Azaria, Laraine Newman, Tom Kenny, Will Shin
Joška, mađarski imigrant dijeli stan sa rusom Vladislavom u Los Angelesu. U potrazi za američkim snom, oni upadaju u sve vrste nevolja, divljih avantura i komičnih situacija. Ono što ih spašava su njihova velika srca i međusobna odanost u tom čudnom prijateljstvu u stranoj zemlji.

KURT POSTAJE ZAO
Norveška, 2008.
Režija: Rasmus A. Sivertsen
Scenario: Kartsen Fullu, Per Schreiner
Uloge: Atle Antonsen, Kristin Skogheim, Aksel Hennie, Anders Bye, Pernille Sorensen, Jon Oigarden, Pernille Sorensen, Paul-Ottar Haga, Fredrik Steen
Kurt je pametan momak. Izuzetno je dobar vozač kamiona, ali ne vidi baš svako kakav je on zapravo. Jednog dana, neko mu kaže da su doktori važniji od vozača kamiona. Kurtovo je samopouzdanje duboko uzdrmano, kao i njegovi brkovi. Skupa sa svojim sinom Budom, Kurt pokušava sve da postane važan. Međutim, Kurt postaje zao.

NEUKÖLLN BEZ GRANICE / NEUKÖLLN UNLIMITED
Njemačka, 2010.
Režija: Agostino Imondi, Dietmar Ratsch
Scenario: Agostino Imondi
Uloge: Hassan Akkouch, Lial Akkouch, Maradona Akkouch
Braća libanskog porijekla Hassan, Lial i Maradona su uspješni plesači i muzičari koji žive u zloglasnom berlinskom kvartu Neukölln. Ali njih trojica imaju problem: njihova porodica bi uskoro mogla biti deportirana iz Njemačke. Odlučni da očuvaju porodicu na okupu, donose odluku da iskoriste svoje umjetničke talente kako bi zaradili novac potreban za budućnost.

VEGAS
Norveška, 2009.
Režija: Gunnar Vikene
Scenario: Gunnar Vikene, Torun Lian
Uloge: Anders Baasmo Christiansen, Helge Jordal, Kyrre Haugen Sydness, Karoline Stemre, Jørgen Hausberg Nilsen, Sindre Kvalvåg Jacobsen
VEGAS je pričao o Thomasu, Marianne i Terje – troje tinejdžera koji nemaju kuda otići. Nakon što je vidio kako mu premlaćuju majku, Thomas je poslan u prihvatilište za mlade gdje upoznaje Marianne i Terje. Njih troje saznaju da dijele isti san, i zajedno kreću na putovanje ljubavi, mržnje i povjerenja. Na kraju nijedno od njih ne završi onako kako je željelo, ali svi pronalaze dom.

ZABRANJENO VOĆE
Finska, 2009.
Režija: Dome Karukoski
Scenario: Aleksi Bardy
Uloge: Marjut Maristo, Amanda Pilke, Malla Malmivaara, Joel Mäkinen, Jarkko Niemi, Olavi Uusivirta, Timo Tikka, Jani Volanen, Teemu Ojanne
ZABRANJENO VOĆE ispituje kako se dva tinejdžera nose sa teretom koje im je društvo u kojem žive natovarilo. U centru priče je Maria, mlada žena bez dlake na jeziku, koja odbija da se povinuje asketizmu laestadijanske zajednice i koja bez razmišljanja odlazi u Helsinki.


TEENARENA ŽIRI 2010.

• Bašić Dina
• Boloban Mersiha
• Fejzić Alem
• Krajina Mirza
• Musić Kenan
• Podgorica Sumejja
• Riković Merjem
• Tozo Berina
• Tulić Emina

Proglašeni su i pobjednici takmčenja kratkih filmova srednjih škola:


1.nagrada i Nagrada publike
TEROR.BA
Gimnazija Obala

2. nagrada
OVOM GRADU TREBA VIŠE SMIJEHA
Katolički školski centar – Srednja medicinska škola

3. nagrada
OVOM GRADU NEDOSTAJE SMIJEHA
Druga gimnazija

Specijalna nagrada
PRIVATNO (D)OBRO
Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije

Nagrada za najbolju kameru
EXPERIMENT 5
Gimnazija Dubrovnik

Nagrada za najbolju ideju
BUNC ALMIGHTY
Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb

Nagrada za najbolju ulogu
CRTICE IZ DNEVNIKA MINE DŽ.
Prva bošnjačka gimnazija Sarrajevo

Nagrada za najbolji scenario
MAHALSKI OSMIJEH
Srednjoškolski centar Vogošća

Nagrada za najbolju režiju
SREĆA ILI NAMJERA
Gimnazija Dobrinja


radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije