Šetnja za život urodila plodom

Radiosarajevo.ba
Šetnja za život urodila plodom


Odjel za medicinsku onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od sada će imati svoj vlastiti mamotom sistem za biopsiju. Avon Šetnjom za život u Sarajevu u 2009. godini prikupljena su sredstva za kupovinu ove opreme, koja košta 110 000 KM. Predaja donacije izvršena je danas u KCUS-u Sarajevo i predstavlja simbol kontinuirane podrške ženama u BiH kroz ovaj projekat. Sredstva prikupljena Šetnjom za život 2009. i prihodom od prodaje Avonovih posebno označenih proizvoda s rozom vrpcom, iznosila su preko 50 000 KM za 2009. godinu. Po posebnom dogovoru plaćanja s firmom Medical d.o.o., Odjel za medicinsku onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu već sada može početi koristiti aparat.

Dr. Semir Bešlija, šef Odjela za medicinsku onkologiju zahvalio se zbog ove donacije i izjavio sljedeće “Ovaj mamotom sistem za biopsiju mnogo će pomoći doktorima. Omogućit će pacijentima preciznu dijagnostiku u najkraćem mogućem vremenskom roku i jednima dati olakšanje zbog saznanja da nemaju rak, a drugima veće šanse za preživljavanje, te više načina liječenja zbog ranog otkrivanja i dijagnoze. Prije se u prosjeku na ovu vrstu pregleda čekalo 3 mjeseca, a sada, svojim vlastitim aparatom, Odjel za medicinsku onkologiju može smanjiti vrijeme čekanja na 3 dana do najviše jedne sedmice.”

Šetnjom za život u Banjaluci 2009. u saradnji sa Ministarstvom zdravstva i socijalne zaštite RS, omogućena tromjesečna stipendija i specijalizacija za dva doktora, dr Nikolu Baroša i dr Aleksandra Guzijana s Kliničkog Centra u Banjaluci.

Novi Pogled, udruženje žena koje su preživjele rak dojke, zaduženo za provođenje edukativnih radionica u Hercegovini, počelo je s edukativnim radionicama u ruralnim i zabačenim sredinama u Hercegovini. Avon Šetnjom za život u Mostaru obezbijeđeno je 10 000 KM za te radionice, koje će zasigurno pomoći u buđenju svijesti o neophodnosti rane detekcije raka dojke, navodi se u saopćenju organizatora.

Najavljena je i Šetnja za život 2010, koja će se održati u nedjelju, 11. aprila 2010. godine.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije