Selma Spahić režira "Kako sam naučila voziti" (INTERVJU)

Radiosarajevo.ba
Selma Spahić režira "Kako sam naučila voziti" (INTERVJU)

Selma Spahić, Foto: Velija Hasanbegović za radiosarajevo.ba

Bosanskohercegovačka pozorišna redateljica Selma Spahić ponovo je pred novom premijerom.

Radi se o tekstu "How I Learned to Drive" (Kako sam naučila voziti), američke spisateljica Paule Vogel. Ova "off-broadwayska" predstava prvi put je izvedena 1997, a već naredne godine autorica je za tekst nagrađena Pulitzerovom nagradom. Tekst tretira problem pedofilije i incesta unutar jedne porodice.

Selma Spahić je za svoje viđenje ovog teksta angažirala glumce Mostarskog teatra mladih Almu Terzić, Džanu Pinjo i Ermina Bravu. Prethodna predstava ove redateljice, nagrađivani "Usamljeni zapad", takođe je realizirana u suradnji sa ovom kućom. "Kako sam naučila voziti" premijerno će se izvesti 2. septembra na Gradskoj sceni "Toni Pehar" u Mostaru, a uslijedit će izvedbe 3.4.5. i 6. septembra na istoj sceni.

Scenografiju i kostime uradila je Sanja Džeba, sa kojom je Spahićeva ranije surađivala. "Ova je predstava specifična po tome što 'nema 4. zida' tj. publika i glumci se nalaze u istom prostoru u kojem nema scene. Taj prostor je zamišljen kao auto, a publika je aktivan sudionik predstave", rekla nam je Džeba.

Poslušajte razgovor sa redateljicom Selmom Spahić za RadioSarajevo

{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/radio/selma%20spahic%20-%20kako%20sam%20naucila%20da%20vozim.mp3{/audio}

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije