Selektorica SFF-a Elma Tataragić u emisiji 'Četvrtkom o kulturi'

Radiosarajevo.ba
Selektorica SFF-a Elma Tataragić u emisiji 'Četvrtkom o kulturi'
Radiosarajevo.ba / Elma Tataragić
Takmičarski program Sarajevo Film Festivala prerastao je u najvažniju regionalnu selekciju u regiji. Zasluge za to, u najvećoj mjeri, pripadaju Elmi Tataragić koja iz godine u godinu među stotinama naslova bira najbolje.

Tako je i ove godine. Da bi se sačinila selekcija od jedanaest dugometražnih igranih filmova koji su se našli u Takmičarskom programu, bilo je potrebno odabrati među dvjestotinjak. Za listu od deset kratkih filmova, u obzir je uzeto oko 400 nastalih u protekloj godini.  

Regionalna produkcija koju pokriva Sarajevo Film Festival proteže se od Malte i Austrije na zapadu, do Armenije, Azarbejdžana i Gruzije na istoku, pokrivajući dvadeset zemalja. Njihove filmske produkcije su u procvatu, ali ono što ih karakterizira jeste veliki broj talenata čije su karijere u usponu.

Dugometražni igrani filmovi koji su se plasirali u Takmičarski program borit će se za četiri nagrade: Srce Sarajeva za najbolji film, specijalno priznanje žirija, te Srce Sarajeva za žensku i mušku ulogu. Kratkometražni filmovi borit će se za tri nagrade. Selekciju će ocjenjivati žiri u sastavu Elia Suleiman, Zeynep Atakan, Nikola Đuričko, Thomas Hailer i Angeliki Papoulia.  

SFF je međunarodno poznat kao festival s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope, pokrivajući filmsku produkciju Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske. Zahvaljujući SF-u filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti.  Sarajevo Film Festival danas je prerastao u zajedničku platformu za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi.

Detaljnije o filmovima koji su ušli u ovogodišnju selekciju, u našoj emisiji Četvrtkom o kulturi, koja je na programu u 12.10, govorit će Elma Tataragić, selektorica. Slušajte nas na 90,2 odnosno putem web streaminga.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije