Sedmica evropskog filma u Bihaću

Radiosarajevo.ba
Sedmica evropskog filma u Bihaću
Ilustracija

Sarajevski otvoreni centar, uz potporu Evropske unije, kao i u protekle dvije godine organizuje Sedmicu evropskog filma. Naime, nakon što je ovaj filmski program već predstavljen sarajevskoj publici, isti će biti distribuiran u osam bosansko-hercegovačkih gradova, kako bi se tako kulturni angažman proširio na što više gledaoca i van glavnog grada.

Cilj projekta je promocija savremene kinematografije zemalja Evropske unije i približavanje nekomercijalnog filma bosansko-hercegovačkim građanima, naročito u onim gradovima gdje nema redovnog filmskog programa.

Ove sedmice Sedmica evropskog filma igra u Zenici, Mostaru i Prijedoru: od 13. do 17. septembra je u Zenici i Mostaru, a od 16. do 20. septembra u Zenici. Od 20. septembra, program će se prikazivati svaki dan u 20:00h u Bihaćkom Kulturnom centru.

Sedmice evropskog filma su podržane od Evropske unije, ali i ambasada Španije, Portugala, Italije, Švicarske i Grčke. Nakon Sedmice evropskog filma, Sarajevski otvoreni centar za jesen 2010. planira i drugi programa: Dane evropskog dokumentarnog filma, koji će također putovati po cijeloj Bosni i Hercegovini.

Program Sedmice evropskog filma 2010.:

Jedan franak, 14 pezeta
Španija, 2006, 105 min.
Režija: Carlos Iglesias
Glume: Isabel Blanco, Enrique Cozarla, Nieve de Medina
Španija 1960. Dva prijatelja odlučuju da potraže posao u Švicarskoj. Ostavljaju porodice u Španiji i kreću na put ka slobodnom, progresivnom dijelu Evrope. Na njihovo iznenađenje, povratak kući će biti mnogo teži nego što je bio odlazak.

Prvi put kum
Grčka, 2007, 87 min.
Režija: Olga Malea
Glume: Antonis Kafetzopoulos, Eleni Kastani, Giorgos Kimoulis
Odgojen u Kaliforniji, sin poznate političke porodice, 11-godišnji Aleks odlazi na Krit krstiti dijete lokalnog stranačkog vođe i kandidata za poslanika u Parlamentu. Komedija s političkom pozadinom, egzistencijalnim poteškoćama i intenzivnim tragikomičnim situacijama.

Različit od koga?
Italija, 2008, 102 min.
Režija: Umberto Carteni
Glume: Luca Argentero, Claudia Gerini, Filippo Nigro
Piero, mladi gay u vezi s Remom, kandiduje se za gradonačelnika jednog grada na sjeveroistoku Italije. On sam borac za seksualne slobode i prava homoseksualaca, za vrijeme kampanje neočekivano se zaljubi u partijsku kolegicu vrlo konzervativnih pogleda na porodični život.

Iza oblaka
Portugal, 2006, 90 min.
Režija: Jorge Queiroga
Glume: Nicolau Breyner, Ruben Leonardo, Sofia Grillo
Priča o dječaku i njegovom djedu, koji se zbližavaju putem njihove mašte, zajedno otkrivaju i liječe porodični bol. Upečatljiva priča o iskupljenju i porodičnim vezama za sve one koji mogu da sanjaju.

U gradu bez granica

Španija, 2002, 118 min.
Režija: Antonio Hernández
Glume: Leonardo Sbaraglia, Fernando Fernan Gomez
Viktor dolazi u Pariz gdje zajedno sa ostatkom porodice treba da se sretne sa svojim bolesnim ocem Maxom. Otac se ponaša vrlo čudno i želi da pobjegne iz klinike.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije