Sedmica besplatnih sterilizacija i kastracija pasa (AUDIO)

Radiosarajevo.ba
Sedmica besplatnih sterilizacija i kastracija pasa (AUDIO)
Ulični psi ispred Gimnazije Dobrinja (Foto: radiosarajevo.ba)

Paws In Need Organisation - PINO u saradnji sa kantonalnim javnim preduzećem Veterinarska stanica Sarajevo i Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo organizuje u sklopu Projekta kastracije i sterilizacije pasa Sedmicu besplatne kastracije i sterilizacije pasa u Sarajevu, koja će se održati od 13. do 18. septembra u Veterinarskoj stanici na Stupu.

Prioritet imaju psi lutalice, ali će se sterilisati i psi u vlasništvu. Sve životinje obuhvaćene projektom bit će očišćene od stomačnih i vanjskih parazita. Napušteni psi lutalice bit će markirani žutom oznakom na uhu koja na sebi ima broj i koja je znak da je pas koji je nosi ubuhvaćen projektom te da se ne smije hvatati i ubijati. Svi psi lutalice obuhvaćeni projektom bit će vakcinisani protiv bjesnila.

Sterilisani psi se više ne mogu pariti, a kada se nakon sterilizacije vrate na staro prebivalište na toj lokaciji i ostaju. Ubijanjem ili uklanjanjem pasa sa te lokacije njihovo mjesto odmah zauzima drugi, nesterilisani, pas te se populacije pasa lutalica nastavlja povećavati. Metoda UHVATI-STERILIŠI-PUSTI uspostavlja kontrolu nad reprodukcijom pasa lutalica te u dugom roku rješava problem stalno rastućeg broja pasa lutalica na efektivan način.

Psi se na sterilizaciju mogu dovesti u Veterinarsku stanicu na Stupu (ulica Nikole Šopa 41), a pozivom na broj dežurne linije (033/470-240) građani se mogu najaviti dežurnoj kontakt osobi koja će im dati tačno vrijeme kada mogu doći sa psom, kako bi se najefikasnije iskoristili raspoloživi termini.

Psi se mogu dovesti svaki dan od 13. do 17. septembra u terminu od 8:00 do 18:00h i 18. septembra od 8:00 do 12:00h

Poslušajte šta za RadioSarajevo o sterilizacijama kaže Marianne Ruiz ispred organizacije PINO:

{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/mariana_sterilizacija.mp3{/audio}

Vezano:
Ivanišević i Pašić: Prijetnje i maltretiranje od strane građana
Zlostavljanje životinja - nova zabava sarajevske omladine
Nepoštivanje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja
Damir Nemir Janeček: Kinofil (VIDEO)
Tragom bijesne lisice iz Trnova
8. april je tu, a gdje su skloništa za životinje?
Zaštitari životinja u BiH: Neshvaćeni i maltretirani (VIDEO)
Sada i zvanično: Protesti protiv nasilja nad životinjama

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije