Sedmica besplatne kastracije i sterilizacije pasa

Radiosarajevo.ba
Sedmica besplatne kastracije i sterilizacije pasa
Sarajevski ulični pas

Svi smo svjesni da je na području Sarajeva sve veći broj napuštenih pasa koji nekontrolisano lutaju ulicama te da je stanovništvo u strahu. Kastracijom vašeg psa se ne spašava samo njegov život već i stotine neželjenih potomaka

Pino-Paws in need u saradnji sa KJP Veterinarska stanica Sarajevo i Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo u sklopu Projekta kastracije i sterilizacije pasa od 13. do 18. septembra 2010. godine u Veterinarskoj stanici na Stupu organizuje Sedmicu besplatne kastracije i sterilizacije pasa u Sarajevu.

Nazovite dežurnu liniju pri Veterinarskoj stanici na Stupu (033 470 240) i dogovorite termin za sterilizaciju/kastraciju svog psa.

Zablude i istine o sterilizaciji/kastraciji psa:


Da li ste znali da će sterilisana ili kastrirana životinja imati duži i zdraviji život?
Sterilizacija ili kastracija se preporučuje u što ranijem životnom dobu životinje. Kastracija kod mužjaka pasa uklanja opasnost od raka testisa i bolesti prostate. Sterilizacija ženki pasa pomaže u sprečavanju piometre (gnojne infekcije materice) i raka dojke.

Da li ste svjesni da možete spriječiti patnju i smrt mnogih životinja?

Rijetki su ljudi koji ne vole štenad. Nažalost, neki izgube taj osjećaj naklonosti kada životinje odrastu. Kao tužni rezultat, na svijetu godišnje bude eutanazirano nekoliko miliona pasa svih starosti i rasa. Ostali žive kratak i najčešće nesretan život lutalica.

Mnoge od ovih životinja su na svijet došle neželjenim parenjem koje se moglo spriječiti sterilizacijom ili kastracijom. Lutalice rijetko žive duže od nekoliko godina, često stradajući od gladi, bolesti, smrzavanja ili pod točkovima automobila.

Predrasuda: Ženka psa treba da ima jedno leglo prije sterilizacije
Činjenica: Što prije sterilišete ženku to će ona imati bolje zdravlje u budućnosti. Što duže ženka živi bez sterilizacije, veće su šanse od tumora dojke ili infekcije materice.

Predrasuda: Sterilizacija ili kastriranje će izmjeniti karakter kućnog ljubimca

Činjenica: Male promjene koje će nastupiti bit će bez izuzetka pozitivne. Vaš ljubimac će ostati vjeran, privržen i žaštitnički nastrojen prijatelj.

Predrasuda: Kućni ljubimci poslije sterilizacije postaju debeli i tromi.

Činjenica: Netačno. Manjak kretanja i pretjerana ishrana čini kućne ljubimce debelim i tromim, ne sterilizacija. Vaš kućni ljubimac se neće udebljati ukoliko mu obezbjedite adekvatno kretanje i normalnu ishranu. Sterilizacija je dobra za vašeg ljubimca i zbog toga što takve životinje u prosjeku žive dvije do tri godine duže od nesterilisanih jedinki.

sarajevo.co.ba/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije