Sat mraka za budućnost planete Zemlje (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sat mraka za budućnost planete Zemlje (VIDEO)

Plakat za akciju "Earth Hour"

Naša zemlja će po drugi put učestvovati u globalnoj akciji gašenja javne rasvjete u gradovima, kako bi se skrenula pažnja na klimatske promjene. Pored gašenja javne rasvijete, pozivaju se i svi građani da ugase svjetla u svojim domovima u subotu 27. marta od 20,30 do 21,30.

Incijativu pod nazivom "Earth Hour" pokrenuli su 2007. godine aktivisti za zaštitu prirodne sredine u Sydneju, kao podsticaj ljudima da smanje potrošnju energije.

Tako je 2008. godine 50 miliona ljudi u 370 gradova iz preko 35 zemalja širom svijeta prestalo koristiti električnu energiju za vrijeme Earth Houra.

Godinu dana poslije. milijardu Zemljana širom planete ugasli su svoja svjetla i tako podržali akciju „Earth Hour“, kojom se nastoji skrenuti pažnja na globalno zagrijavanje i pretjerano trošenje resursa na planeti Zemlji.

Cilj projekta „Earth Hour“ je alarmirati lokalne zajednice, kompanije, političare i vlade, te na taj način poslati snažnu globalnu poruku o tome koliko brinemo o klimatskim promjenama koje su zajednička odgovornost cijelog čovječanstva.

http://www.youtube.com/watch?v=1CRs-7lRlPo


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije