SARTR: Premijera predstave “Osipate se polako, vaša visosti”

Radiosarajevo.ba
SARTR: Premijera predstave “Osipate se polako, vaša visosti”
Osipate se polako, vaša visosti

Predstavu Osipate se polako, vaša visosti, čija premijera je 30. oktobra u 20:00h u SARTR-u, najavili su na konferenciji za medije direktor SARTR-a Osman Arslanagić, reditelj Goran Damjanac, scenograf Edna Slipčević, kostimografi Naida Begović i Adisa Vatreš i glumci Alban Ukaj, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Jasenko Pašić i Sead Pandur.

"Djelo je vrlo aktuelno, govori o autorovom političkom promišljanju gdje, kroz žanr farse, kritikuje sistem u kojem je živio. Također pokazuje koliko je i demokratija porazna, jer može biti zloupotrebljena. Priča je to o vlasti, i o onima koji je osvajaju i na koji način. 'Vlast pripada onima koji je mogu sami oteti', kaže jedan od likova u farsi. Pisac nam kroz ovaj, naizgled bezazlen i neodgovoran žanr, prikazuje jedno malo, obespravljeno i opljačkano društvo koje živi u iluziji da se tok istorije može naglo promijeniti, kao udarcem čarobnog štapića", objasnio je reditelj predstave Goran Damjanac, upoznavajući prisutne sa radnjom i tematikom djela pisca Mirka Kovača, koje je do sada, prvi i jedini put izvedeno 1968. godine u Kamernom teatru.

Direktor SARTR-a Osman Arslanagić pohvalio je mladu ekipu koja je učestvovala u stvaranju ove predstave, kojom SARTR otvara ovu sezonu te dodao da se nada dobroj reakciji publike na predstavu i najavio njeno izvođenje na Festivalu domaćeg teksta u Brčkom, polovinom novembra ove godine, a očekuje se njeno izvođenje na Festivalu domaćeg teksta u Zenici sljedećeg ljeta.

Glumci su pojasnili kako su naporno radili na ovom komadu te da su uložili veliki trud u njegovo stvaranje. Složili su se u tome da ovo djelo jeste tu da nasmije, ali i da zabrine publiku i natjera je na razmišljanje. Ovo je njihov način da reaguju na trenutnu političku situaciju u zemlji, kojom nisu zadovoljni, objasnili su na konferenciji.

Tekst predstave se bavi problematikom umjetnika, koji misli svojom glavom u totalitarnom društvu, što je prisutno i danas. Autor Mirko Kovač je vješto pisao o vlasti i priču je stavio u formu farse. Farsa poznaje isključivo dva predmeta sukoba: seks i vlast.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije