SARTR: Predstava "Gate 95"

Radiosarajevo.ba
SARTR: Predstava "Gate 95"
Teatar Sartr (CDA); foto: arhiv
Predstava Gate 95 prikazat će se na sceni SARTR-a, 17. juna u 20:00h. Ovom predstavom, SARTR će završiti sezonu, a druženja sa svojom publikom nastavit će u septembru.

Predstavu je režirala Lajla Kaikčija, a glume: Snežana Alič, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Sead Pandur, Alban Ukaj i Jasenko Pašić.

Gate 95 je predstava bazirana na jednočinkama komedije apsurda američkog pisca Davida Ivesa.

Na aerodromskom gateu broj 95 šest lica čeka polijetanje aviona koje se zapravo nikada nije desilo, a po logici stvari neće se ni desiti. Ali ovih šest lica ustrajni su u svojoj odluci da odu na neko mjesto vlastitih pojedinačnih utopija i na taj, vrlo artificijelan, kukavički i pasivan način razriješe svoje privatne tragedije uzrokovane mjestom u kojem žive. Unutar ovih koordinata kreće se naših šest likova, koji su u dramskom smislu potpuno svedeni samo na svoje opsesije, fobije ili frustracije.

Komediografski elementi u ovoj predstavi izrastaju iz bolnog grča ovih šest lica koji uporno pokušavaju da uspiju, da se ostvare kao ličnosti, ali koji uvijek završavaju u realmi sterilnog aerodromskog gatea, u zoni koja je između stvarnosti i mašte.

David Ives u svojim jednočinkama problematizira mogućnost ponovnog pokušaja i deskriptivno prikazuje sve moguće puteve kako bi se ostvario cilj, opisujući tako sve moguće greške koje možemo učiniti.

RadioSarajevo će svojim slušateljima u popodnevnim satima podijeliti dva puta po dvije karte za ovu predstavu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije