Sarajevski filološki susreti I

Radiosarajevo.ba
Sarajevski filološki susreti I
Plakat susreta

U Sarajevu će se, 9. i 10. decembra, u organizaciji Bosanskog filološkog društva (u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Sarajevu) održati međunarodna naučna konferencija Sarajevski filološki susreti I.

Organizatori se nadaju da će tako započeti organizaciju tradicionalnih dvogodišnjih međunarodnih naučnih skupova iz oblasti filologije, odnosno lingvistike i nauke o književnosti. Neki od temeljnih ciljeva ove naučne manifestacije jesu jačanje istraživačkih kapaciteta bosanskohercegovačke filologije te njeno međunarodno promoviranje i afirmiranje, a posebno u vezi s proučavanjem jezičke i književne baštine naroda BiH, koja je još uvijek nedovoljno istražena, dok je u širim okvirima nerijetko i vrlo slabo poznata, stoji u saopćenju.

Na konferenciji će ove godine učestvovati devedesatak značajnih naučnika iz preko dvanaest različitih zemalja. Oni će raditi u tri sekcije: Književnost, Lingvistika, te Komparatistika, recepcija i prevodilaštvo. To će rezultirati zbornicima radova koji će biti objavljeni iduće godine.

Ove godine cjelokupna bosanskohercegovačka kultura slavi najmanje tri izrazito važna književna jubileja – stogodišnjicu rođenja Meše Selimovića i Skendera Kulenovića te osamdesetpetogodišnjicu rođenja Derviša Sušića. Cijeneći ove bitne datume, vezane za imena trojice nemjerljivo značajnih, kanonskih autora bosanskohercegovačke i bošnjačke književnosti, Sarajevski filološki susreti I bit će najvećim svojim dijelom posvećeni temi Kanonska vrijednost kao živa tradicija (M. Selimović, S. Kulenović i D. Sušić). Na ovaj način želi se primjereno obilježiti i spomenuta tri jubileja, ali isto tako potaknuti i svestranije proučavanje književnih opusa ove trojice autora, kao i širih književnohistorijskih procesa i pojava u kojima oni učestvuju, saopćeno je.

Konferencija će se održati u konferencijskim salama hotela Hollywood.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije