Sarajevski Don Giovanni bit će uzbudljiv i poseban: Zavirite na probu nove opere (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Sarajevski Don Giovanni bit će uzbudljiv i poseban: Zavirite na probu nove opere (FOTO)

Mnogo obećava autorski i izvođački tim koji postavlja Mozartovu operu Don Giovanni na scenu Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

U godini kada se svijet obilježava 260 godina od rođenja salzburškog genija i kada sarajevska Opera slavi 70 godina postojanja, bilo je prirodno da se jedno Mozartavo djelo stavi na repertoar. To je prvi put nakon sezone 2002/2003 kada je igrala Figarova ženidba, odnosno 45 godina nakon što je na istoj ovoj sceni premijerno izvedena prethodna postavka Don Giovannija

Među deset Mozartovih opera, ova je najcjenjenija i najizvođenija, a za mladog i traženog beogradskog redatelja Aleksandra Nokolića ovo je jedna od pet najvećih opera. 

Nastala na osnovu legende o velikom beskrupuloznom zavodniku Don Žuanu, opera tematizira pitanje morala, lažnog i istinskog, kako pojedinca, tako i cijelog društva. 

Nikolić kaže kako je u svom režijskom pristupu želio pobjeći od stereotipnog prikazivanja glavnog lika, te kako je u tom cilju došlo do izvjesnog prekrajanja, adaptacije i skraćivanja originalnog libreta. Radnja je smještena u šezdesete godine 20. stoljeća u mali primorski hotel. 

"Važno je da ne upadnemo u stereotipno tumačenje, a to je bio dug proces. Nismo željeli da se to pretvori u tri sata mučenja za publiku, već smo, shodno opernim pravilima koja su važila u Mozartovo vrijeme, svoju operu prilagodili i organizirali, naravno, zadržavši suštinu i sačuvavši Mozartovu genijalnost. Osamnaesto stoljeće je bilo slično ovom vremenu po pitanju onoga što pokreće čovjeka - pitanja novca ili seksualnosti. Don Giovanni je na kraju proglašen za otpadnika, ali se postavlja pitanje otpadnika od čega? Koji su to ljudi koji se predstavljaju kao uzorni članovi društva?", pita se redatelj Nikolić nas konferenciji za novinare koja je upriličena uoči subotnje premijere. 

Aleksandar Nikolić predstavlja dugo očekivano redateljsko osvježenje na sceni. Prema saznanjima našeg portala, ansambl i solistu naprosto su oduševljeni suradnjom s ovim umjetnikom koji je do sada režirao u Srbiji, Hrvatskoj i Njemačkoj, a uskoro će raditi i kao asistent redatelja Travijate u londonskom Covent Gardenu. 

Uz njega, ekipi se pridružio i beogradski koreograf Aleksandar Ilić koji je izvođačima osmislio prilično zahtjevne pokrete, vrednujući sve njihove talente, a ne samo vokalne. 

A kada smo kod glasova, spomenimo da je uloga Don Giovannija najzahtjevnija i najduža baritonska rola u muzičkoj literaturi. Marko Kalajanović, solista kojemu je pripala ova uloga kaže: 

"Pripremati Don Giovannija nije kao pripremati druge opere, jer to nije samo opera, zapravo je to drama koju je komponirao Mozart".

Solistička postavka se u potpunosti oslanja na domaće snage, što je velika vrijednost ove predstave: Aida Čorbadžić, Adema Pljevljak Krehić, Melisa Hajrulahović, Amir Saračević, Leonardo Šarić, Ivan Šarić, Denis Isaković, Nedim Bašić, Jasmin Bašić, Katarina Kikić, Ileš Bečei. Važnu ulogu u sarajevskom Don Giovanniju imat će i hor. 

"Radost povodom nove premijere je utoliko veća jer su svi ovi solisti stasali u ovoj kući, oni su sada u svom punom izvođačkom kapacitetu i daju sve od sebe", rekao je novoizabrani v.d. direktora Opere Jasmin Bašić na današnjoj konferenciji za novinare. 

Operu će dirigirati Dario Vučić, a kao orkestar nastupit će Sarajevska filharmonija. Kostimografiju potpisuje Ata Omerbašić, scenografiju Marijela Margeta Hašimbegović, a adaptaciju i prijevod libreta s talijanskog uradila je Irina Dobnik

Opera će se pjevati na talijanskom uz titlovani prijevod.

Ulaznice za subotnju premijeru su rasprodane, ali ih još ima za prvu reprizu koja je na programu 4. maja. 

U našoj fotogaleriji pogledajte nekoliko scena iz drugog čina, snimljenih pet dana uoči premijere, na probi opere Don Giovanni.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije