Sarajevski bend "Karne" snimio novi spot

Radiosarajevo.ba
Sarajevski bend "Karne" snimio novi spot
Iza imena Karne stoje sarajevski umjetnici  Miraj Grbić (vokal), Ervin Buševac Širli (gitara), Alen Pilav (klavijature), Nihad Vranić (bas), Feđa Isović (bubnjevi), Goran Navojec (saxofon)

Za sebe kažu da su "vokalno-infantilni sastav", te da su osnovani početkom 2010. godine iz potrebe članova benda da se neartikulisano oglase po svim nevažnim pitanjima. Već po samom osnivanju benda, donesen je i statut koji je precizno definisao ponašanje članova Karna. Jedno od tih pravila, ono koje kaže da “za prijem u Karne kandidat mora ispunjavati najmanje dvije karakteristike: ne smije znati svirati i mora konzumirati alkohol tokom proba i svirki” je u mnogome doprinjelo definisanju prepoznatljivog zvuka koji karakteriše njihovu svirku. Nadasve, vođeni krilaticom “Alkohol ne smije da trpi zbog svirke” Karne su uspjele u onome što nije pošlo za rukom mnogim bendovima Regiona - da ih organizatori mole da sviraju za novce. Pokazalo se, najme, da u slučajevima kada Karne sviraju samo za besplatno piće, organizator koncerta ostane “kratkih rukava”.
Teme koje u svojim tekstovima obrađuju Karne su uglavnom one zbog kojih bi svim nacionalno osvještenim Bošnjacima, Hrvatima i Srbima trebalo toplo preporučiti da ne posjećuju njihove koncerte. Na pitanje novinara Sienena kako Karne gledaju na političku situaciju u BiH, jedan ugledni član benda je kratko odgovorio: “Treba sve Hrvate protjerati u Hrvatsku, sve Srbe u Srbiju, a Bošnjake u Tursku, pa da ostanemo samo mi normalni tu da živimo”. Ko su ti noramalni ovim odgovorom nije precizirano, ali je za pretpostaviti da se tu misli na onu pijanu stoku što posjećuje njihove koncerte.
Kao veliki zagovornici pokreta “Alkoholom protiv sporta”, članovi benda se ističu i u humanitarnom radu po čemu su poznati u širem regionu. Ostaće zapamćen njihov nesebični angažman u akciji “Pomozimo članovima Karna da kupe jahtu”.
Na kraju, recimo još i to da oni koji su slušali Karne se nikako ne mogu složiti u jednom: Da li ih je teže slušati ili gledati? Kako bilo da bilo, album koji je u pripremi i koji se zove “Nekontrolisana mržnja i kontrolisani bijes” na sebi sadrži nebrojne hitove, a od naslova izdvajamo: Vidi hin šta rade, Ja sam Tigar, Bićeš na televiziji, Ivent kod Ejupa, Ministar kulture, Mrzim Van Goga (Beograde grade šta ti ovo rade), Imal mene tu, Pokušavam da shvatim jazz,...
Karne su: Miraj Grbić (vokal), Ervin Buševac Širli (gitara), Alen Pilav (klavijature), Nihad Vranić (bas), Feđa Isović (bubnjevi), Goran Navojec (saxofon).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije