Sarajevska zima predstavila svoje naredno izdanje

Radiosarajevo.ba
Sarajevska zima predstavila svoje naredno izdanje

Ibro Spahić na jednoj od izložbi prošlogodišnjeg Festivala


Organizatori Festivala Sarajevska zima na čelu sa osnivačem Ibrom Spahićem danas su upriličili konferenciju za medije na kojoj je predstavljen koncept narednog izdanja ove tradicionalne manifestacije, koja će trajati od 7. do 28. februara 2011.

U okviru Festivala realizovat će se programi koji obuhvataju različite oblasti umjetnosti: teatarsku, muzičku, filmsku, video art, vizuelnu umjetnost, te prezentacije kulturnog nasljeđa, panel diskusije, literarne i muzičko poetske večeri i dječji program na temu Umjetnost ljubavi.

U sklopu Sarajevske zime bit će održan IV Medjunarodni ekološki festival Eko oko od 5. do 10.marta 2011. godine. Zvanični naziv Festivala će biti ART OF LOVE.

Programi Festivala održavat će se u pozorištima, muzejima, galerijama i koncertnim dvoranama u gradu, te na olimpijskim planinama i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, najavili su organizatori. Svi umjetnici su pozvani da se prijave, a obrasci su dostupni na www.sarajevskazima.ba

Zemlja kojoj će biti posvećena posebna pažnja je Republika Mađarska, a Festival će obilježiti godišnjice velikih umjetnika Franza Liszta, Gustava Mahlera, Česlava Miloša, Tina Ujevića i Ive Andrića.

Ibro Spahić je najavio da će u sklopu ceremonije otvaranja, 7. februara biti prikazani filmovi autora mađarske narodnosti iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Hrvatske, uključujući i crtane filmove “Gustav” Škole crtanog filma Panonija Budimpešta. Također su najavljene sedmice japanskog, iranskog i španskog filma.

Prva sezona festivala “Sarajevska zima” realizovana je od 21.12.1984. do 6.4.1985. godine. Za dvadeset šest godina postojanja Festival je postao neodvojiv dio života grada i njegovih stanovnika. U toku 1161 dana “Sarajevske zime” izvedeno je vise od 3000 različitih predstava i izložbi sa više od 3.000.000 posjetilaca i 30.000 učesnika, tvrde organizatori.

Organizator Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima” je Međunarodni centar za mir, koji je član International Societies for Performing Arts (ISPA), European Festival Association (EFA), i Asocijacije Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) i IITM-a.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije