Sarajevska pozorišna tragedija na Susretima kazališta BiH u Brčkom

Radiosarajevo.ba
Sarajevska pozorišna tragedija na Susretima kazališta BiH u Brčkom
Scena iz predstave Sarajevska pozorišna tragedija; Foto Semra Kikić za radiosarajevo.ba

U okviru 27. Susreta kazališta BiH, na Dan državnosti BiH odigrat će se predstava „Sarajevska pozorišna tragedija“, u režiji Gorčina Stojanovića, autora Peđe Kojovića, nastala u koprodukciji Festivala MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo.

Stručni žiri, u sastavu: Mani Gotovac, kazališna kritičarka i dramaturginja, te dramski umjetnici Mirsad Tuka i Ivan Bekjarev, poslije večerašnje izvedbe među 5 bh. predstava, odabrat će najbolje u 10 kategorija (najbolja predstava u cjelini, najbolji dramski tekst bosanskohercegovačkog suvremenog pisca, najbolja režija, najbolja ženska uloga, najbolja muška uloga, najbolja scena, najbolji kostim, najbolja glazba, najbolji mladi glumac i najbolja mlada glumica).

Iz BiH, pored “Sarajevske pozorišne tragedije”, publika je imala priliku gledati predstave Pozorišta Prijedor “Grobnica za Borisa Davidoviča” u režiji Gradimira Gojera, “Osipate se polako, Vaša Visosti”, Gorana Damjanca u izvedbi SARTR-a iz Sarajeva, “Bizarno” Petra Kaukova u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, dok će se Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke natjecati predstavom “Moj brat” u režiji Milana Karadžića.

Stručni žiri će osim ocjenjivanja i proglašenja najboljih u navedenim kategorijama, a koje se odnose na kazališta iz Bosne i Hercegovine, izvršiti ocjenjivanje svih sudionika na 27. Susretima kazališta BiH u Brčko distriktu BiH, i proglasiti najbolje u slijedećim kategorijama: najbolja predstava u cjelini, najbolja ženska uloga i najbolja muška uloga.

Od predstava iz regiona, za nagrade se takmiče i Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd sa predstavom “Drama o Mirjani i ovima oko nje”, u režiji Ive Milošević, zagrebačko Kazalište “Kerempuh”, sa predstavom u režiji Krešimira Dolenčića “Čudo u poskokovoj dragoj” i Teatar EXIT iz Zagreba sa predstavom “Balon” u režiji Mislava Brečića.

Vezano:
Kritika predstave "Sarajevska pozorišna tragedija"
"Sarajevska pozorišna tragedija" najbolja na festivalu u Zenici
Večeras: "Sarajevska pozorišna tragedija"

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije