Sarajevska Opera najavila jubilej - sedamdeset godina

Radiosarajevo.ba
Sarajevska Opera najavila jubilej - sedamdeset godina
/ Marjela Hašimbegović

Devetog novembra 1946. godine, premijerom opere Prodana Nevjesta Bedricha Smetane, počela je s radom Opera Narodnog pozorišta u Sarajevu

Ova 2016. godina je period tokom kojeg će Kuća na obali obilježavati sedamdesetogodišnjicu Opere kroz niz aktivnosti. 

Sve to predstavljeno je danas na novinarskoj konferenciji koju je otvorila v.d. direktorica NPS-a Marijela Hašimbegović, rekavši kako je ovaj jubilej utoliko značajniji jer se radi o jedinoj opernoj kući u našoj zemlji. 

Dario Vučić, dirigent i trenutni v.d. direktor Opere, najavio je dvije premijere u jubilarnoj godini. Ljubitelje klasičnog opernog repertoara razveselit će povratak Mozartovog Don Giovannija, čija se premijera očekuje 21. aprila. 

U narednoj sezoni očekuje nas praizvedba domaćeg opernog djela Zmaj od Bosne, autora Asima Horozića i na libreto Nijaza Alispahića

Opera je bilježila mnogo sjajnih imena i zlatne periode rada. Neki od najznačajnijih solista bit će učesnici Gala koncerta koji je planiran u septembru, a na kojem će se kao pjevači ili specijalni gosti pojaviti Gertruda Munitić, Radmila Smiljanić, Valentin Emcev, Dušan Bugarin i mnogi drugi, 

U narednom periodu, rekao je Vučić, očekuju nas i specijalne subotnje matineje, i to sedam njih, s obzirom na sedam decenija postojanja. 

No, ono što je najveća novost, svakako je ostvarena suradnja s orkestrom Muzičke akademije u Sarajevu koji je angažiran u repertoarskoj predstavi, Donizzetijevoj Služavki gospodarici

Suradnja s orkestrom Muzičke akademije korisna je iz više razloga, naglasio je Vučić. Osim što je to dobra praksa za studente koji imaju priliku da sudjeluju u scenskom izvođenju opera, to je i velika pomoć ansamblu koji od 1992. godine nema svoj orkestar. 

"To nije prirodno stanje za jednu opernu kuću, nama orkestar treba kontinuirano. S obzirom na to da nemamo svoj orkestar nego angažiramo Sarajevsku filharmoniju, možemo održati najviše tri predstave mjesečno, a prije rata prosjek je bio 14 do 17 igranja. Tako je dogovoreno da Carmen i Traviata ostaju da se izvode sa Sarajevskom filharmonijom, ali da će Služavka gospodarica od sada biti u izvedbi s orkestrom Muzičke akademije. Već sutra, ovaj sastav putuje u Zenicu, gdje imamo gostujuće igranje", rekao je Vučić.

Bit će to prva operna izvedba u Zenici nakon 2011. godine kada je na sceni BNP-a gostovala Hasanaginica, naglasio je Vučić na današnjoj konferenciji za novinare. 

"Nadamo se da će ovaj orkestar biti nukleus jednog budućeg opernog orkestra za koji se još od 1996. nadamo da će se otvoriti". 

Radiosarajevo.ba će vas i u narednom periodu izvještavati o aktivnostima povodom jubileja sarajevske Opere, a ovom prilikom najavljujemo i tematsku emisiju u sklopu serijala Četvrtkom o kulturi koja je na programu u četvrtak 25. februara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije