Sarajevo: Žičara do 2012?

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Žičara do 2012?

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća je razmatrana i primljena k znanju informacija o realizaciji projekta Trebevićke žičare. Istaknuto je da je za nastavak upotrebe ove žičare neophodno nabaviti novu upravljačku jedinicu.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je novinarima da prema sadašnjim procjenama za cjelokupnu rekonstrukciju/izgradnju Trebevićke žičare bit će potrebno oko 16 miliona KM.

"Sasvim je jasno da taj novac ne mogu osigurati ni Grad, ni Kanton Sarajevo, ni općine niti GRAS i zato će biti potrebno tražiti novac putem donacija", objasnio je Behmen.

Dodao je da žičara više neće biti kao što je bila prije rata. Sada će biti mnogo savremenija, imat će veći kapacitet i bit će brža.

Behmen je također istakao da je za maj 2011. planirana demontaža dijelova žičare u Švicarskoj, koji nisu stari i demontiraju se radi produženja trase žičare, a nakon toga Grad bi trebao platiti prijevoz dijelova, montažu i automatiku koja košta oko 500.000 KM.

Grad je tim povodom obavio preliminarne dogovore s Delegacijom Evropske unije u BiH da, u skladu s procedurama dodjele donatorskih sredstava, razmotre zahtjev Grada za finansiranje obnove Trebevićke žičare.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije