Sarajevo: U subotu mala "Noć muzeja"

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: U subotu mala "Noć muzeja"
Despića kuća; foto: wikimedia.ba


Muzej Sarajava omogućit će u subotu, 15. maja, od 19 do 24 sata besplatno razgledanje postavki u pet muzeja u Sarajevu i tako obilježiti Međunarodni dan muzeja - 18. maj.

"Svi depandansi Muzeja Sarajeva - Brusa-bezistan, Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej "Sarajevo 1878-1918." i Muzej Jevreja BiH bit će otvoreni 15. maja u večernjim satima", saopćeno je.

Iz Muzeja Sarajeva navode da zbog nedostatka novca ove godine ne mogu ponuditi posebne programe, ali podsjećaju da je u njihovom objektu Brusa-bezistan postavljena tematska izložba "Akvareli starog Sarajeva".

Francuski muzeji započeli su 2001. godine manifestaciju "Proljeće muzeja" posvećenu izbirljivoj muzejskoj publici. Tu ideju prihvatili su svi evropski i mnogi svjetski muzeji, a vremenom ona je promijenjena u Noć muzeja.

Noć muzeja obilježava se u subotu koja je najbliža 18. maju, Međunarodnom danu muzeja, a proslava muzejske djelatnosti prebačena je na vikend i noćne sate jer se želi privući što veći broj posjetilaca, naročito mladih, navodi se u saopćenju Muzeja grda Sarajeva.

fena/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije