Sarajevo: Održan koncert turske muzike povodom 100. godišnjice Republike Turske

5
AA
Sarajevo: Održan koncert turske muzike povodom 100. godišnjice Republike Turske
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Koncert povodom 100 godina Republike Turske

Povodom jubilarne 100. godišnjice osnivanja Republike Turske večeras je u Sarajevu održan koncert turske muzike.

Koncert je održan u organizaciji Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Istanbulskog tehničkog univerziteta (ITU), a izveli su ga umjetnici Turskog muzičkog državnog konzervatorija ITU.

U turskoj muzici u Domu Oružanih snaga večeras je uživalo nekoliko stotina prisutnih, uključujući predstavnike političkog, kulturnog i diplomatskog života, a savjetnik za kulturu i turizam pri Ambasadi Republike Turske u BiH Ahmet Atabas istakao je da je ovaj događaj prilika da se obilježi još nekoliko važnih jubileja.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

"Pored toga što obilježavamo stotu godišnjicu Republike Turske, ove godine obilježavamo i 250. godišnjicu osnivanja ITU-a, kao i 20. godišnjicu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) koji s ITU-om provodi program dvojnih diploma. Prisutni ljubitelji turske muzike će moći uživati u izvedbi naših umjetnika iz Istanbula", rekao je Atabas.

Rektor ITU-a Ismail Koyuncu izrazio je zadovoljstvo da je ovakav kulturni događaj organiziran upravo u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Danas smo ovdje u Sarajevu kako bismo zajedno obilježili 100. godišnjicu Republike, 250. godišnjicu ITU-a i 20. godišnjicu IUS-a i kako bismo se skupa prisjetili i odali počast onima koji su učestvovali u njihovom osnivanju", kazao je Koyuncu.

Koncert povodom 100 godina Republike Turske
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Koncert povodom 100 godina Republike Turske

Koyuncu je kazao da je ovo prilika i da se s kolegama u Sarajevu i BiH razgovara o unapređenju saradnje među univerzitetima, kao i da se razmijene ideje o mogućim novim zajedničkim aktivnostima i projektima u budućnosti u saradnji s turskom ambasadom, Institutom "Yunus Emre" i drugim ustanovama.

"Bosna i Hercegovina i Turska su bratske zemlje. BiH i Sarajevo za nas imaju posebno mjesto. Tu imamo mnogo naših poduzetnika, profesora i studenata iz Turske. Imamo veoma jake veze i dosta zajedničkog kulturnog naslijeđa, a u konačnici i muzika nam je donekle zajednička pa smo zato i željeli organizirati baš ovakav koncert i to baš ovdje u Sarajevu", rekao je Koyuncu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Najnovije