Sarajevo: Obilježavanje 70. godina rada Srednje škole primijenjenih umjetnosti (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Obilježavanje 70. godina rada Srednje škole primijenjenih umjetnosti (FOTO)
/ Sarajevo: Obilježavanje 70. godina rada Srednje škole primijenjenih umjetnosti, FOTO: Fena

Povodom obilježavanja 70. godina rada Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo večeras je u galeriji Collegium Artisticum otvorena izložba učenika te škole.

Profesor Stijepo Gavrić rekao je da su učenici pokazali svo svoje znanje te da je napravljena selekcija i izloženi najreprezentativniji radovi.

Pojasnio je da su izloženi radovi učenika svih odsjeka - slikarstvo, vajarstvo, tekstilni dizajn, oblikovanje u metalu, grafički dizajn, oprema knjige - te da je zastupljen veliki broj tehnika.

Gavrić je istaknuo da je škola svojevremeno bila najbolja u Jugoslaviji, te da održava svoj ugled u odnosu na nekoliko umjetničkih škola novijeg datuma koje danas postoje u Bosni i Hercegovini.

Škola umjetničkih zanata osnovana je u vrijeme uprave austrougarske monarhije u Bosni i Hercegovini. Od 1945., kao škola likovnog opredjeljenja, snažno se uključuje u poticaj razvoja likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Uz Voju Dimitrijevića, koji je bio i prvi direktor škole, prvi profesori bili su Ismet Mujezinović, Roman Petrović, Mica Todorović, Sigo Sumereker, Hasan Grapčanović, Hakija Kulenović i Rizah Štetić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije