Sarajevo i 12 gradova širom BiH u subotu održava Noć teatra

Radiosarajevo.ba
Sarajevo i 12 gradova širom BiH u subotu održava Noć teatra
U susret 8. manifestaciji Noć teatra za BiH, koja se održava u subotu 18. novembra, danas je održana konferencija za medije u Sarajevskom ratnom teatru SARTR.

Na konferenciji za medije su govorili: dramaturginja Sarajevskog ratnog teatra Dubravka Zrnčić-Kulenović, direktor Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo Senad Bostandžić, izvršni producent Noći teatra za BiH Denis Krdžalić i koordinatorica Noći teatra za BiH Merima Handanović.

Kako je izjavila koordinatorica Noći teatra Merima Handanović, ova manifestacija se održava deseti put u Europi, a osmi put u Bosni i Hercegovini pod koordinacijom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Cilj Noći teatra je da se otvore vrata teatara i teatarskih ustanova, te se time približi svima koji su zainteresirani da upoznaju rad i djelovanje izvedbeno-scenskih umjetnosti.

Kako je naglasila Handanović, i ove godine je većina sadržaja sa besplatnim ulazom, a tek neki sadržaji zbog složenosti svoje realizacije su dostupni po vrlo povoljnim cijenama. Također, istaknula je da ove godine osam zemalja širom Europe obilježava Noć teatra i otvara vrata svojih teatara.

Dramaturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović je istaknula da je u Sarajevskom ratnom teatru cijela sedmica posvećena Noći teatra, te da SARTR već godinama s radošću prihvata poziv ove manifestacije vodeći se idejom da ovakvim projektima pružamo priliku da se pozorište upozna iz druge vizure.

Zrnčić-Kulenović je pozvala sve Sarajlije da u subotu, 18. novembra u 20 sati posjete SARTR i uživaju u izvedbi predstave Savršen kroj u režiji Jasmina Duraković.

Ulaz za ovu predstavu je besplatan, uz akcenat da je ova izvedba posvećena posjeti penzionerki i penzionera, koji će biti dočekani uz prigodno posluženje.

Direktor Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo Senad Bostandžić je najavio tri programa koji je u organizaciji ove ustanove, a koji je s akcentom na najmlađe posjetitelje.

Naime, u subotu, u 10 sati će biti upriličena dramska radionica Rijada Gvozdena, uz čitanje dramskih tekstova za najmlađe. U 11 sati će biti održano pričanje bajki i radionica.

Za djecu Vuneno pozorištance u režiji Tatjanje Šojić i Željke Lemez. Isti dan, u 20 sati će biti odigrana predstava Mora od odmora u režiji Esmira Salihovića.

Izvršni producent Noći teatra za BiH je istaknuo da se ove godine godine prijavilo 24 učesnika iz 13 gradova, sa 34 programa. Noć teatra se održava u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu, Srebreniku, Travniku, Kaknju, Zenici, Mostaru, Laktašima, Prijedoru, Brčkom i Konjicu.

Također, Krdžalić je naglasio kako ove godine učestvuje sedam profesionalnih teatarskih kuća, te amaterska pozorišta, centri za kulturu, nevladine organizacije, škole, ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje, fakulteti i akademije, te festivali.

Programski sadržaj obuhvata 16 predstava, 6 radionica za djecu i odrasle, 5 online dokumentarnih izložbi, foto shootinge, služanje radijskih drama, projekcije filmova, prigodan muzički i koncertni program.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije