Sarajevo - grad filma

Radiosarajevo.ba
Sarajevo - grad filma

U četvrtak je otpočela je realizacija projekta „Sarajevo grad filma“ - na brojnim sarajevskim lokacijama otpočelo je snimanje kratkih igranih filmova koji će se kasnije pojaviti na 15. Sarajevo Film Festivalu.

Ovaj zanimljivi koncept potaknuo je saradnju među mladim kreativnim autorima iz cijele regije i inicirao stvaranje nove mreže mladih filmskih talenata.

Mirsad Purivatra je za RadioSarajevo rekao kako je ovaj projekat pokrenut prilikom jednog neformalnog druženja i prijema organizovanog u čast dolaska direktora Berlinskog festivala.

Igor Drljača redatelj filma „Žena u ljubičastom“ snimao je na Alipašinom polju i Dobrinji priču dječaku koji dila drogu. Autor je pokušao skrenuti pažnju na život djece bez roditelja i one stvari koje se rijetko prikazuju u filmovima.

Hrvatski redatelji, Ivan Ramljak i Marko Škobalj napisali su scenariji i radit će režiju za film „Oslobođenje u šest slika“. U filmu se radio o zaboravljenom, starom partizanu, koji prije svog neminovnog kraja odlučuje da napravi svoju posljednju ilegalnu akciju. Poruka filma je da starost nije kraj i da nasilju nema mjesta u društvu.

„Muzej prekinutih veza“, film redateljke Iulie Rugine iz Rumunije govori o djevojci koja je, nakon prekida s dečkom, sama došla na ranije planirani odmor u Sarajevu, gdje se upravo otvara izložba pod nazivom "Muzej pokidanih veza".

„Ružičasta rijeka“, grčkog redatelja Zachariasa Mavroeidisa nas vodi u priču o dvije djevojke i ljubavnice koje je rastavio rat u Sarajevu.

U filmu „Čekanje“ čiju režiju potpisuje Daniel Beres iz Mađarske, fokus je stavljen na esencijalno životne pitanje, da li je moguće izbjeći svoju sudbinu, promjeniti nešto i kako uopšte započeti te promjene.

S nestrpljenjem očekujemo gotove filmove ovogodišnjeg projekta "Sarajevo - grad filma"

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije