Sarajevo: Dubioza kolektiv i Helem nejse sviraju za podršku migrantima

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Dubioza kolektiv i Helem nejse sviraju za podršku migrantima
Dubioza kolektiv / "Ovdje su izbjeglice i migranti dobrodošli!"
U utorak, 5. juna 2018. godine, u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, u 17 sati bit će otvorene izložbe „People of Sarajevo“ i „The Balkan Route“, nakon kojih će uslijediti koncert.

"Fotografkinja Imrana Kapetanović donosi priče naših novih sugrađana, dok izložba Marka Đurice prikazuje svakodnevne probleme i situacije ljudi koji se kreću „balkanskom rutom“. U 18 sati počinje koncert podrške na kojem sviraju Dubioza Kolektiv i Helem Nejse", navodi se u saopćenju.

Pored izložbe i koncerta tokom dana građanke i građani Bosne i Hercegovine će imati priliku da uruče novčane donacije organizaciji Pomozi.ba, koja od februara ove godine na različite načine podržava više od 1000 ljudi. Sve druge donacije mogu se direktno predati u prostorijama Pomozi.ba.

"Dva dana nakon ovog susreta, 7. juna, u Sarajevu će se sastati lideri iz Balkana kako bi razgovarali o saradnji sa ciljem da “riješe problem pogranične sigurnosti” i namjerom daljeg zatvaranja granica u regiji, što je njihov odgovor na dolazak izbjeglica i migranata.

Obaveza je svih vlada u regiji, UN i drugih nadležnih organizacija, da osiguraju siguran i zakonski prolazak za svaku osobu koja je krenula na put bježeći iz svog doma zbog rata, nestabilnosti, ekoloških katastrofa, ekonomske opresije; da osiguraju da svaka osoba ima pristup azilu; i da za one koji se nađu na opasnoj ruti osiguraju adekvatnu, humanu i dostatnu pomoć", poručili su iz Dubioze u saopćenju.

Iz Dubioze su pozvali sve sugrađane i sugrađanke da im se pridruže i pokažu svoju solidarnost, te su istakli:

"Ovdje su izbjeglice i migranti dobrodošli!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije