Sarajevo centar regiona: Na SFF-u večeras možete gledati nekoliko filmskih ostvarenja

2
Radiosarajevo.ba
Sarajevo centar regiona: Na SFF-u večeras možete gledati nekoliko filmskih ostvarenja
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / SFF - prepun grad

Crvenim tepihom 29. Sarajevo Film Festivala sinoć, 11. augusta, prošetale su brojne poznate ličnosti, uključujući i političare, ali i slavne svjetske glumačke zvijezde.

Posebnu pažnju prvukla je reporterka CNN-a Christiane Amanpour i glumac Bono Vox koji imaju zapažene role u filmu Poljubite Budućnost.

Sarajevo je postalo centar regiona, na gradskim ulicama se osjeti Festivalski duha, a građani kao i svaki put oduševljeni su programom koji je pripremljen u predstojećim danima Festivala.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Kako su već ranije potvrdili organizatori, na programu je više od 220 filmova iz cijelog svijeta, sa 49 premijera iz regije Zapadnog Balkana.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival otvorio je film POLJUBITE BUDUĆNOST (KISS THE FUTURE) u režiji Nenada Čičina-Šaina (THE TIME BEING), čiji scenarij potpisuju Čičin-Šain i Bill Carter (MISS SARAJEVO).

Gradonačelnica Benjamina Karić objasnila zašto nije došla na otvaranje 29. Sarajevo Film Festivala

Gradonačelnica Benjamina Karić objasnila zašto nije došla na otvaranje 29. Sarajevo Film Festivala

Za Srce Sarajeva se u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – takmiči 49 filmova.

U večerašnjem programu će se naći film Lost country, režisera Vladimira Perišića.

Radnja filma se dešava u Srbiji 1996. godine. Tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima petnaestogodišnji Stefan prisiljen je sprovesti najtežu od svih revolucija. Stefan se mora suočiti sa svojom voljenom majkom koja je glasnogovornica i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje njegovi prijatelji protestvuju.

Danas u programu: Lost Country Srbija, godina 1996. Tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima...

Posted by SARAJEVO FILM FESTIVAL on Friday, August 11, 2023

Također, večeras će biti upriličena i specijalna projekcija turske televizijske serije Rumi u režiji Cana Ulkaja, koja će svjetsku premijeru imati u Sarajevu.

U seriji glume: Devrim Özkan, Kaan Yildirim, Ushan Çakir, Bülent Inal, Ilker Aksum.

Radnja filma: U Anadoliji 13. vijeka, dok se mongolska opasnost nadvija, a unutrašnja previranja bjesne, mudra duhovna figura Rumi se pojavljuje da ublaži strahove ljudi. Njegove bezvremene riječi ujedinjuju razum i saosjećanje, inspirišući promjenu.

Projekcija serije Rumi, zakazana je za 20.30 sati u Ljetnom kinu Open Air Cinema "Safet Zajko", te u Narodnom pozorištu Sarajevu u 21.30.

Festival se svečano zatvara 18. augusta.

U našoj fotogaleriji, pogledajte atmosferu sa sinoćnjeg otvorenja Festivala, koje je zabilježio fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Admir Kuburović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije