Samir Hodović: 'Potrebni smo roditeljima ubijene djece' (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Samir Hodović: 'Potrebni smo roditeljima ubijene djece' (VIDEO)

Građanska inicijativa Jer me se tiče pozvala je građanke i građane da obilježe Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru, 31. maja.

Ovaj dan će se, kao i prošlih godina, obilježiti šetnjom kroz glavnu gradsku ulicu, te postavljanjem ruža s imenima ubijene djece na glavnom prijedorskom trgu.

Podršku 31. 5., Međunarodnom danu bijelih traka, koji će se obilježiti ove nedjelje u Prijedoru, dao je i Samir Hodović, frontmen benda Velahavle iz Sarajeva.

Hodović je krajem aprila prekrečio grafit "Srbe na vrbe", koji je "dočekivao" građanke i građane Sarajeva u naselju Vraca, na putu od Lukavice prema tranzitu i centru grada. Nakon toga, grafit se ponovo pojavio u izvornom obliku, da bi ga Hodović još jednom prekrečio. Uvredljivog grafita danas više nema.


"Prije 23 godine prijedorski nesrbi su se morali 'označiti' bijelim trakama. Kao akt sjećanja i suosjećanja, mi ćemo 31. maja oko ruke nositi bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina", ističu u inicijativi.

Navode da građani i građanke samim svojim prisustvom u Prijedoru 31. maja pomažu roditeljima da konačno naprave spomenik dostojan nedužnih 102 dječaka i djevojčica koji su ubijeni u svom gradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije