Safet Zec dobio nagradu za životno djelo pa medresi u Počitelju dodijelio sav novac

0
FENA
Safet Zec dobio nagradu za životno djelo pa medresi u Počitelju dodijelio sav novac
Foto: Fena / Dodjela nagrade "25.novembar"

Akademski slikar Safet Zec dobio je nagradu "25. novembar", a kompletan nagradni fond od 5.000 KM usmjerio je u osnivanje Vakufskog fonda za obnovu Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju te na večerašnjoj svečanosti u Mostaru uručio mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću.

Safet Zec je rekao kako ga nagrada raduje i da bi on ljudima davao nagrade mnogo ranije. 

"Meni bi mnogo značilo da sam u sarajevskoj Srednjoj umjetničkoj školi dobio nagradu i tad bi mi to bio vjetar u leđa.

Pitali smo nadležne: Kako se građani BiH mogu liječiti kad su u inostranstvu?

Pitali smo nadležne: Kako se građani BiH mogu liječiti kad su u inostranstvu?

Volim te anonimne ljude koji čine velike stari. Znači mi, i svakom onom drugom, ta anonimnost zapravo zbog mladih, da mladi vide i da jedan hirurg, da jedan inženjer,... može biti zvijezda, može imati novac", rekao je Zec u izjavi za novinare.

Predsjednik žirija Fahrudin Rizvanbegović istakao je kako je nagrada "25. novembar", koju dodjeljuje list Stav stara sedam godina te da se uvijek vodilo računa da dobitnici budu oni koji zaslužuju jednu takvu nagradu.

Lijepe vijesti: Naučna i stručna izdanja za univerzitetske biblioteke u FBiH

Lijepe vijesti: Naučna i stručna izdanja za univerzitetske biblioteke u FBiH

"Nekad je to bilo iz književnosti, nekad iz umjetnosti. Ovoga puta nismo imali dileme koga da predložimo. Safet Zec je jedan slikar, grafičar kakvih baš nemamo u historiji umjetnosti, ne samo ove naše bh. nego i mnogo šire, tako da nije bilo teško donijeti odluku", naglasio je Rizvanbegović.

Pokrovitelji svečane dodjele nagrade bili su potpredsjednik Federacije FBiH Refik Lendo, predsjedavajući Skupštine HNK Džafer Alić, ministar kulture HNK Adnan Velagić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić i gradonačelnik Grada Konjica Osman Ćatić.

Lendo je naglasio kako je ovo jedna izuzetno značajna manifestacija kada je u pitanju državnost BiH, kazavši kako se u ratu država brani puškom i oružjem, a u miru kulturom, obrazovanjem, politikom i na sve druge načine.

"Borba za državnost u miru je upravo jedna ovakva i slične manifestacije i kamo sreće da ih imamo više. Ovakvih manifestacija nam treba i u Banjoj Luci, u Prijedoru, Sarajevu, Travniku i drugim mjestima i ovo je nešto dobro za budućnost", poručio je Lendo.

Dodjela nagrade
Foto: Fena: Dodjela nagrade "25.novembar"

Kako je dodao, u BiH nam nedostaje kulture i kompromisa.

"Kompromis i biti mudar je jedino rješenje u BiH. U današnje vrijeme i u ovakvoj BiH držeći se nekih principa svako na svojoj strani ne možemo ići daleko i ne možemo brzo graditi državu BiH, ali možemo na kompromisu i ovakvim manifestacijama uz razvijanje kulture gdje ćemo se svi okupiti. Ovo je jedan od načina da se stvara povjerenje i budućnost", naglasio je Lendo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije