Ruska ambasada se obrušila na Narodno pozorište Sarajevo zbog predstave "Idiot"

8
Hina
Ruska ambasada se obrušila na Narodno pozorište Sarajevo zbog predstave "Idiot"
Foto: Velija Hasanbegović, NPS / Predstava Idiot u Narodnom pozorištu Sarajevo

Ruska ambasada u BiH optužila je Narodno pozorište Sarajevo za proturusku propagandu, izražavajući negodovanje zbog načina na koji je u toj najstarijoj pozorišnoj kući u BiH postavljena predstava "Idiot" Fjodora Dostojevskog.

Režiserku Selmu Spahić, koja je premijerno postavila predstavu prošle sedmice, ruski su diplomati na Facebook stranici ambasade proglasili netalentiranom i histeričnom jer je njen "Idiot" smješten u savremeni kontekst u kojemu se upozorava na strašne zločine koje su ruska vojska i paravojne skupine do sada počinile tokom agresije na Ukrajinu.

Posebice se to odnosi na dio predstave u kojem glumac u ulozi Lava Miškina "s pozornice patetično optužuje Rusiju za namjerno ubistvo stotina nevinih civila, žena i djece u kazalištu u Mariupolju".

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

To je pozorište tokom ruskog napada na Mariupolj bilo sklonište za više od hiljadu civila, no ipak se našlo na meti ruskog zrakoplovstva.

U zračnom napadu na pozorište 16. marta 2022. ubijene su stotine ljudi. Konačni broj žrtava nije utvrđen, no procjene su da je u ruskom napadu iz zraka ubijeno između 300 i 600 osoba.

O premijeri "Idiota" u Narodnom pozorištu Sarajevo IDIOTična predstava Narodno pozorište Sarajevo neočekivano je...

Posted by Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini on Monday, February 27, 2023

Ruska ambasada, ne nudeći dokaze, ponavlja tvrdnje kako ti ljudi nisu ubijeni u zračnom napadu, nego da su bili žrtve eksplozije koju su podmetnuli pripadnici ukrajinske pukovnije "Azov".

Na službenoj Facebook stranici ambasade režiserki Selmi Spahić predbacuje se da nije dobro informirana, a sarajevskom Narodnom pozorištu da se koristi za propagandu "na isti način kao što su nacisti iskoristili Dramsko kazalište Mariupolja za ubistvo ljudi".

Sramotno: Ruski ambasador napao Denisa Bećirovića zbog izjave o Ukrajini

Sramotno: Ruski ambasador napao Denisa Bećirovića zbog izjave o Ukrajini

Ambasada također poručuje da bi kulturu u Sarajevu "trebalo osloboditi od politike i od nacizma".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije